tisdag 19 maj 2009

Jawbreaker - 1999



High school-raffel är alltid kul men tyvärr är jag rädd att folk i dag mest förknippar denna fina genre med skräp som American Pie-serien. Det är så långt i från de rätta filmerna som går att komma med det skräpet. Bra high school-filmer behöver inte förlita sig på naket eller perversiteter för att vara bra även om det är kul att se. Men de ska inte endast förlita sig på det som just Pie-filmerna. Jawbreaker är en sådan som det sköts snyggt i och även om det pratas om det och även förekommer ett par scener så är det inte i fokus hela tiden utan här koncentreras det på rapp dialog och bra story.

Storyn här går ut på att tre polare ska överraska den fjärde på hennes 17-årsdag och de bestämmer sig för att kidnappa henne och under själva akten så stoppas en jawbreaker ner i hennes mun. Bara det att en jawbreaker är ett amerikansk påfund och det är stort sett en stor jäkla boll gjord av socker och den är omöjlig att tugga isär utan den måste slickas ner. Och en sådan stoppas ner i käften på polaren och när hon sedan stoppas i bagaget på bilen och kofferten stängs så vet ni hur det slutat. Och nu börjar det roliga för vad gör man när skolans fulaste tjej kommer på besök och råkar komma på hela mörkläggningen av saken? Jo, man hottar upp henne bara för att sedan se hela alltet ta oanade proportioner. Men hur plockar man ner någon som plötsligt stigit upp från ingenting till allt?

Rapp dialog som sagt, bra skådisar i form av Pam Grier, Rebecca Gayheart (Urban Legends), Julie Benz (Rambo), Jeff Conaway coh William Katt i småroller, Carol Kane, P.J. Soles (The Devil´s Rejects) och Rose McGowan som skolans bitch. Efter den mediokra Planet Terror så vaknade mitt intresse för henne och går det inte att stoppa! Men hon är skön och har ett härligt spel samt en farlig glimt i ögat så hon är fullt underhållande att titta på.

Filmen i sig här är jäkligt cool och det är fullt ös hela vägen och kanske inget för de som väntar sig nakna utbytesstudenter eller djursex men vi som kan se en film utan det blir inte besvikna. Jag gillar den och den förtjänar verkligen sin plats i hyllan. En kul film helt enkelt!

4 kommentarer:

cozzi sa...

Gillar du Rose McGowan får man väl rekommendera knaskomedin "Ready To Rumble" med tjockisen Oliver Platt som före detta wrestlingmästare.

Weekend Video sa...

Hon är nice att titta på :D
Fast den jäklen har jag nog fan sett och det var ingen höjdare för jag tåler inte Arquette. Men tack för tipset!

khenrikm sa...

Jag minns att jag gillade "Heathers" när det begav sig. Vet inte om den håller idag dock, men ett tips är det nog allt, om du inte sett den.

Weekend Video sa...

Häxor, läxor och dödliga lektioner? Har vissa minnen av den men de är inte så värst positiva men kanske borde kolla upp den, man är inte sämre än man kan ändra sig ;D
Tänkte faktiskt på den när jag såg denna underligt nog!