måndag 25 maj 2009

Swimming Pool - 2003



Charlotte Rampling spelar den bittra och säregna författarinnan Sarah Morton som är populär med sina deckarböcker om en kommissarie. Men inspirationen tryter så hennes förläggare, som även är hennes hemliga förälskelse och även den enda man hon tolererar förutom sin far som hon bor med, lånar ut sitt semesterställe till henne i Frankrike där hon kan vara ifred och vila upp sig. Sagt och gjort. Hon packar datorn och drar dit. Snart nog är hon i samma banor som där hemma igen och det ser mörkt ut för inspirationen. Men så plötsligt så kommer hennes förläggares dotter på oväntat besök och allt ställs på sin spets och Sarah´s inspiration tar plötsligt fart, precis som hennes inriktning för hennes nya bok.

Detta är verkligen en film som man sitter på nålar igenom och inväntar slutet för att se hur det ska läsa sig. Fast när slutet kommer så rasar allt. Allt som man trodde var klart är plötsligt inte så klart längre och hur ska man tolka det då? Ja, själv fick jag läsa mig till det för jag fattade det inte alls. Nu finns det en del teorier om hur det slutar och jag har kommit tillfreds med ett av dem vilket funkar fint för mig. Fast rasar allt egentligen? Jag tycker det är kalas nu när jag har kopplat det men första gången så fattade jag inget alls, inte andra gången heller, samma tredje gången med fast nu vid fjärde titten så funkade det fint. Men låt inte detta förstöra chansen att se en bra film för det är precis vad den är. En mycket bra film rättare sagt.

Charlotte Rampling är en mycket fin skådespelerska som inte är rädd för kontroversiella roller, ta bara The Night Porter till exempel eller varför inte denna? Hon drar sig inte för att visa upp sig naken heller. Här får hon fint sällskap av fransyskan Ludivine Sagnier som verkligen står för Lolita-inslagen i filmen och hennes kropp utnyttjas verkligen här, men vilken kropp hon sitter inne med! Som förläggaren ser vi Charles Dance men det är mest bara Rampling och Sagnier som verkar i filmen. Men det räcker för de bär verkligen upp filmen fint.

Manuset är bra, tempot fint och vi bjuds på en hel del naket och bjuder till och med på en rätt oväntad scen. Den scenen höll på mig att kväva mig mest pga att jag satt och käka korv med bröd när plötsligt en fransman dyker upp i för små speedos med ett jäkla "paket" i rutan som han sedan tar ett stabilt grepp om, allt i bild givetvis. Just då lockade inte den tjocka korv jag mumsade på så värst mycket så gör er själva en tjänst och ät inte korv till denna filmen för ni vet ej när scenen kommer, jag gör men jag tänker inte tala om det!

Så är ni inte rädda för franska filmer som innehåller naket och praktiskt taget är våldsfria så kolla för helsikke upp denna. Jag gillar den skarpt och njuter lika mycket av den varje gång och låt inte mitt tugg om slutet avskräcka er, ni kanske knäcker det direkt.

Rekommenderas varmt!

2 kommentarer:

khenrikm sa...

Du får gärna recensera Night Porter också. Jag vet fan inte vad jag tycker om den filmen. Är den tråkig? Är den kontroversiell? Vem vet? Inte khenrikm i alla fall.

Weekend Video sa...

Hahaha, ja den är lite lurig den faktiskt. Länge sedan jag såg den mu så kanske vore dags att införskaffa den då. Är sugen på ett gäng criterion-släpp så det är inte omöjligt den slinker med där :D