lördag 9 maj 2009

Guest House Paradiso - 1990



Brittisk komedi är bland det bästa som finns och just Bottom är det absolut bästa som man kan se både när det gäller komisk dialog som fysisk humor. The Young Ones eller Hemma Värst som det hette här när det gick på tv väckte mitt intresse för dessa herrar och sedan när jag sprang på dem igen i Bottom var lyckan gjord. I Bottom fick vi tre säsonger och 5 stycken liveframträdande med dårarna på DVD samt denna långfilm regisserad av just Eddie i serien eller Adrian Edmondson som han egentligen heter.

Handlingen här kretsar runt de två dårarna Richard Twat och Eddie Elizabeth Ndingombaba, i serien Bottom heter dem Richie och Edward Elizabeth Hitler aka Eddie, som driver ett hotell intill ett kärnkraftsverk. De få gästerna de har är de inte alls trevliga mot och när de till sist råkar få in nya så är de ännu värre mot dem. Till mat serverar dem förorenad fisk som kasserats av kärnkraftsverket och det får givetvis ett mycket trevligt resultat för oss som tittar. Men allt ställs på sin spets när de får in en Italiensk filmstjärna på rymmen från sin blivande make som självklart kommer dit och allt får en minst sagt explosiv upplösning.

Rik Mayall spelar Richie och Adrian Edmondson spelar Eddie som sig bör. Bill Nighy är med så även Vincent Cassel, denna härliga karl, Simon Pegg, denna mindre roliga karl och Steven O´Donnell som spelade Spudgun i just Bottom, spelar den motvillige kocken. Här får vi fysisk humor så det räcker och blir över och även dialogen är kul men det når aldrig samma höjder som Bottom. Kanske är det för att det blir långt och utdraget när man är van vid 30 minuters avsnitt som det annars är i serien. Men det är skoj att se filmen och den krossar det mesta annars i komik men serien rår den inte på. Iofs är det samma med liveframträdandena, de blir också utdragna men de ska nog ses på plats för att verkligen sitta rätt. Serien Bottom däremot är guld!

Har ni inte sett denna så gör det, ett tips bara i dessa tråkiga tider. Och brittisk komedi är alltid skoj och bara ett bevis på att det finns annat är Adam Sandler att titta på. Men detta kan ni se med gott samvete!

2 kommentarer:

cozzi sa...

Försöker tvinga på alla jag känner dessa genier men folk verkar ha svårt att uppskatta denna humor.
Känns tryggt att veta att det går hem i Bjuv i alla fall ;)

Weekend Video sa...

Det krävs en viss sorts genie för att uppskatta dem och det märks snabbt vilka det är som är kallade, lyckligtvis är där vissa som är just det ;D