söndag 31 maj 2009

Jason And The Argonauts - 1963


Vad är bättre en söndagsförmiddag än att kolla på ett riktigt härligt matinéäventyr av Harryhausen, inte för att han han regisserat utan för det är hans underbara effekter som är i centrum. Jag är tror jag sett den denna tidigare på tv för många år sedan men nu var detta en riktig fullträff och ett sant äventyr.

Legenden om Jason och det gyllene skinnet är välkänt så vi struntar i det utan vi koncentrerar oss i stället på filmen och effekterna av Ray Harryhausen och denna gången är jag säker på att det är hans som gjort dem. Detta är som sagt en sann äventyrsfilm som behåller ens intresse hela vägen från början till slut. Tiden går fort och det är inte utan att man sitter i slutet och undrar hur fasiken de ska få ihop allt men det fixar dem galant här. Bra skådisar och kanske inga direkt jag känner till men det gör inget för de är alla bra i sina roller. Men denna verkliga stjärnan är Harryhausen och hans modeller.

Speciellt skelettkrigarna i slutet är för jävla bra gjorda och det är det samma med hydran vi bjuds på. Visst ser man hur hydran är gjord men det spelar ingen roll för där är med en hydra i filmen och den funkar jättefint, bara det räcker fint för mig! Scenen med klipporna där Neptunus kommer upp är också en riktig höjdare och detta är verkligen ett sant nöje att titta på. Visst kanske harpyorna ser lite för mycket modellleraktiga ut men de gör sin del men Talus är fruktansvärt välgjord och väger upp dem med. Men huvudsaken här är att detta är en kul film och jag gillar den som fan märker jag. Vi bjuds på äventyr, karlatag, roliga huvudbonader, klassiska monster, lite Spartaner, brudar och inoljade sjömän så vad är där att klaga på då?

Inget egentligen mer än att jag vill se mer av detta raffel men den saken är räddad då jag har alla tre Sinbad-filmerna samt Clash Of The Titans på väg hem så suget i raffel-tarmen kommer snart att stillas igen. Men är där någon som har tips på fler bra filmer i denna genre så bara ös på!

Mycket fin underhållning på alla vis. Rekommenderas till alla oss med barnasinnet kvar!

4 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Ja, nog fan är det det något speciellt med de gamla Harryhausenrullarna... Jag älskar stopmotion. :)

Weekend Video sa...

Man sitter bara och myser framför det som ett litet barn på julafton så nu inväntar jag bara de andra filmerna så man kan mysa ännu mer :D

Mr_v sa...

Riktig gammal barndomsfavorit det här! Gick nån jullovsmorgon när jag var grbb tror jag, en förmiddag jag fortfarande minns med stor glädje. Och skelettkrigarna är grymt coola!

Weekend Video sa...

Dem är för jävla sköna alltså :D