onsdag 27 maj 2009

The Losers - 1970Ett gäng hårda knuttar rekryteras av armén under Vietnamkriget för ett självmordsuppdrag. De ska ta sig in i ett läger i Kambodja för att befria en amerikansk snubbe som finner sig där. Givetvis vore de inga knuttar utan bågar så de tar vad de får och bygger om det och snart nog så får Charlie röven full, den saken är säker!

William "Falconetti" Smith (behöver ingen presentation, mannen är en ikon!) är ledaren här och Adam Roarke (Dirty Mary Crazy Larry), denna stiliga och genomtrevliga karl är den romantiske i gänget. Paul Koslo (Mr. Majestyk) är Limpy, killen med en motorcykel som är halv Yamaha och halv folksvagn och den som sparkar mest rumpa och tillsammans med två andra glidare vänder de upp och ner på Vietnam. Att de har kul är inget som behöver sägas utan det räcker att se filmen för att förstå. Jack Starrett som regisserade Race With The Devil m.m. styr här denna stabila exploitationare med säker hand. Han dyker själv upp i rollen som killen som ska befrias. Ni som inte kan placera honom så är det han som är Galt i First Blood.

Detta är en typisk amerikansk 70-tals exploitationare och det är för härligt att se. Jag såg denna själv som en liten illbatting och den sitter kvar sedan dess. Speciellt taglinen satte sig hos mig för livet: The Losers - Det vilda gänget på hjul!
Och man kan inget annat än älska en film som denna där ett gäng knuttar dånar in i Vetnam med kulsprutor på hjul och skjuter precis allt och alla åt helvete. Inga skonas, barn som kvinnor stryker med och hade det inte varit för att filmen går lite på tomgång i mitten så hade den varit en fullpoängare. Men nu får den stanna vid jäkligt bra och fruktansvärt underhållande. Men det är inte illa bara det. Härliga karaktärer och scenen där en av dem drar ut en framtand på en polis är en klassiker i sig bara den. Annars är det rafflet i slutet i lägret som äger. Det skjuts och bombas som om det aldrig vill ta slut och det vill man inte som tittare ska hända heller.

Så har ni inte sett den så blir det smisk på fingrarna och bakläxa för detta är ett måste om man gillar exploitationare och William Smith. Rekommenderas även om man inte gillar Yamahas motorcyklar!

6 kommentarer:

Daydreamer sa...

förvisso är det rätt länge sedan jag såg denna men jag vill minnas att den är en och halv timmas stabil underhållning. Nu får du införskaffa Cirio H Santiago´s Nam angels (producerad av Roger Corman) som är mer eller mindre är en remake av denna film.

Weekend Video sa...

Hade den på gång från axel ett tag men fick mejl om att den var discontined så det blev inget med det :(

Daydreamer sa...

Jag lyckades fixa mitt ex via ebay efter mkt sökande. Blev kort därefter chockad av att hitta ett exemplar för 75 kr inne i en second hand butik inne i Göteborg. Lite lustigt med tanke på att jag letat efter den såpass länge och att den är oop sedan ett par år tillbaka.

Weekend Video sa...

Kanske har ett ex över till mig då ;D

Daydreamer sa...

Tyvärr så köpte jag aldrig dubletten...
Kan iof kolla om den finns kvar.

Weekend Video sa...

Tack! Det hade varit snällt av dig i såfall :D