torsdag 21 maj 2009

Bottle Rocket - 1996


Jag är en av de som gillar Wes Andersons filmer. The Royal Tenenbaums och Rushmore är båda genialiska filmer medan The Life Aqautic With Steve Zissou får ses om för den har jag bara sett en gång. Den höll inte förväntningarna då så kanske den har större chans nu. The Darjeeling Limited tyckte jag inte om då jag fann den seg och Adrian Brody är jag ingen fan av och i en Wes Anderson-film passar han inte in i. Den saken är säker. Men kom turen till Bottle Rocket, Andersons debut som jag inte sett tidigare och vilken bekantskap det visade sig vara.

Luke och Owen Wilson, tillsammans med Robert Musgrave spelar tre polare som vill bli brottslingar och enda chansen till det är att imponera på Mr. Henry som har en trädgårdsmästarfirma. Han spelas av en lysande James Caan. Andra kända ansikten är Kumar Pallana som varit med i Andersons andra filmer med. Speciellt sticker han ut i Royal Tenenbaums när han knivhugger Gene Hackman och smugglar cheeseburgare till honom.

Det är ett skönt tempo och precis den galenskap som man vant sig vid i Andersons första filmer. Det är lagom naivt och mysigt och Wilsonbröderna sköter sig fint och jag fann denna filmen att vara väldigt rolig och jag kommer definitivt att köpa om den på Criterion, den saken är säker, speciellt som jag har alla de andra på deras släpp med av Anderson. Utom den sista filmen. Så gillar man lågmälda filmer med mycket innehåll som växer för var gång och de innehar mycket värme så är detta en bra film och jag kommer att se denna många gånger till. Den växer redan nu när jag skriver detta. En liten klassiker helt i sig själv och jag bara ångrar att jag inte sett den tidigare.

En lysande liten film!

Inga kommentarer: