lördag 9 maj 2009

Class Of 1999 - 1990Mark L. Lester, mannen bakom den infamösa Roller Boogie, gjorde först Class Of 1984. En film som visade hur illa det kan gå inom skolväsendet om eleverna får för fria händer och slapphänta lärare. Och sedan gjorde han denna där lärarna plötsligt slår tillbaka ännu värre än eleverna. Annars är filmer om skolväsendet och dess förfall rätt underhållande. The Principal med James Belushi är en pärla, High School High med Jon Lovitz en annan, Class Of 1984 är okej den med och innehåller en ung tjock Michael J. Fox, The Substitute med Tom Berenger är en fin goding och de två uppföljarna med Treat Williams är väl den första av dem okej medan den andra är under isen vill jag minnas. Men nu till ämnet för dissekering.

Året är 1999 och skolorna har helt tagits över av gäng och beväpnade vakter patrullerar området. Utanför finns laglösa zoner där snuten inte ens kör in i och där styr gängen. Cody Culp kommer ut från ungdomsfängelse och åker in i plugget direkt, hans bror Angel (den lille killen från Near Dark) vill in i gänget och fattar inte varför han håller sig på sin kant. Men han är inte den enda som är ny på skolan. Tre nya lärare har tillkommit och de tar ingen skit av någon. Mr. Bryles (Patrick Kilpatrick), Ms. Connors ( en riktigt fin Pam Grier) och Mr. Hardin (John P. Ryan) är de ansvariga och de svarar för endast Dr. Bob Forrest (Stacy Keach i ful frisyr och ännu värre kontaktlinser). Rektorns (Malcolm McDowell) dotter (söta Tracy Lin - Fright Night 2) har även hon börjat på skolan och vägrar se vad som sker men snart får även hon upp ögonen för problemen. Och snart nog är det öppet krig på alla fronter och längst fram står de nya lärarna och att det är något konstigt med dem upptäcker snart de andra.

Bra regi av Lester och sköna miljöer samt trovärdiga aktörer lyfter denna fint samt jäkligt bra effekter och en fin avslutning gör detta till en fin film. Det skjuts och pangas för glatta livet som om det vore det sista Lester ville göra i en film. Det känns lite post-apocalypse över den med allt förfall och desperation och omgjorda fordon som bränner runt hela tiden och det är bara bra. Det ökar underhållningen i filmen. Vad som är roligt är att se de tre lärarna i action för de verkar verkligen att ha roligt i sina roller och scenen när Kilpatrick spöar upp en elev under gympan är grymt underhållande, inte minst på grund av hans klädsel han har på sig utanför man ser hur han går inför det och verkar inte att hålla igen på slagen det minsta där inte. Pam Grier har alltid varit en vacker kvinna och här är hon kalas att kika på men tyvärr har hon inte så mycket scener som jag hade velat se. Stämningen är skön i filmen och man tror på läget och det känns inte konstig utan man accepterar det utan problem.

Som sig bör kom även en uppföljare med Sasha Mitchell och Nick Cassavetes som är jäkligt underhållande vill jag minnas så det blir att se den med i rappet. Så vill ni se en skön film om det hårda livet i plugget så är detta ett fint alternativ.

Rekommenderas!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ooh, High School High!! Underskattad, på min ära! Scenerna när Jon Lovitz kör sin Rhinestone Cowboy-lp på skolbalen hör till det roligaste jag sett! /khenrikm

Weekend Video sa...

Det är en höjdare det men kolla då in scenen när han parkerar bilen eller kommenterar den kvinnliga gympalärarens mustach hahaha
För jävla bra film, måste fan se om den nu bara för det hahaha