lördag 30 maj 2009

The Night Stalker & The Night Strangler - 1972/1973



The Night Stalker är den första filmen där vi för första gången får stifta bekantskap med Carl Kolchak. Darren McGavin är givetvis i rollen som Carl och här märks det att han börjar komma in i rollen och i just tv-serien är han verkligen varm i kläderna som honom. Men nu till filmen.

Filmen är en tv-film som kastades ihop på 12 dagar för den blygsamma summan av 450 000 dollar, en skitsumma i dag. Enda skillnaden är att denna håller fortfarande trots sin blygsamma budget. Mannen bakom är Dan Curtis, en man bakom många framgångsrika rysar-tv-filmer och serier. Bland annat gjorde han det vågade expreimentet med Jack Palance som Dracula. På denna dubbeldisc finns en bra intervju med mannen i fråga där allt detta kommer fram. Rekommenderas!

Kolchak är en reporter som gärna sätter sig in i fall där det är något extra inblandat, något som myndigheterna inte vill veta av, inte polisen heller. Så när plötsligt unga damer börja dyka upp med bett i halsen och tömda på blod så fattar Kolchak galoppen direkt vilket inte blir mindre populärt. Trots myndigheternas försök att stoppa honom så dundrar Kolchak på och snart nog står det klart att det är en livslevande vampyr i Las Vegas. Och den enda som vet hur att stoppa honom är en man som ingen vill tro på, Kolchak.


Detta är tv när det är som bäst! Jänkarna kan detta med fina rysare för tv och Kolchak är bland det bästa. Visst det kan framstå som daterat i dag men det är så härlig och mysig stämning här så det finns inte. Detta kan inte rekommenderas nog och tillsammans med tv-serien så är detta ett måste i varje monster/vampyr/varulvsälskare.

The Night Strangler fortsätter efter The Night Stalker med att Kolchak nu har hamnat i Seattle efter att ha blivit i vägkörd efter den förra i incidenten med vampyren. Där springer han på sin förra chefredeaktör Tony Vincenzo, som även är med i både The Night Stalker som i tv-serien, och lyckas få jobb på hans nya tidning. Men se, det dröjer inte länge innan Kolchak är något nytt på spåren igen och denna gången är det strypta kvinnor som det fattas blod hos som väcker hans intresse samt illvilligt blod hos myndigheterna. Och ju mer Kolchal nystar i det ju mer framkommer det som något stort och uråldrigt!

Regi denna gången står Dan Curtis själv för och det är även ett längre speltid. Där den första filmen var på 74 minuten så är denna på 90. Lite långsammare denna gången i tempo men med några fantastiska miljöer och kulisser i slutet. Stämningen är som sagt på topp här med och Kolchak är nästan nu i den fina form som han är sen i tv-serien.

Så detta är verkligen ett köp att prioritera framför allt annat. Två fina filmer som funkar fint till den underbara tv-serien och en bra inkörsport till denna fantastiska karaktär som heter Carl Kolchak.

Köp dem! Se dem! Älska dem!

Inga kommentarer: