onsdag 27 maj 2009

Revenge Of The Ninja - 1983



En av Cannon Films finare stunder och Sho Kosugis bästa film kanske inte säger så mycket men postern och titeln bör ge er en hum om vad det handlar om. Ninjor givetvis! Nu var det ett tag sedan det skrev om ninja-raffel här men med tanke på den kommande ninjafilmen med Scott Adkins av Isaac Florentine så är det hög tid att dra denna genre i smutsen igen.

Sho Kosugi är en vänlig prick som bor i Japan men snart finner sig i staterna, Utah rättare sagt som ska föreställa New York, där han finner sig i full fart med att sköta ett galleri med dockor från just Japan. Vad han inte vet är att hans partner och kollega använder dessa till att smuggla in heroim. Så snart nog ställs de kollega mot kollega, ninja mot ninja och bara en kommer att vinna kampen. Hämnden då? undrar ni säkert? Jodå, Kosugi passar även på att driva in för gammal ost.

Det är fullt ös faktiskt även om det ibland är klippt så man undrar om det är censuren som varit framme men det är det inte. Det är bara personen som editerat ihop filmen som gått på starka droger och klippt lite hur han vill efter hand som han fått en nytändning under arbetes gång. Kolla bara in när Kosugi sparkar indianen på tasken, ett fint exempel bara där eller varför inte slagsmålet på lekplatsen mellan Kosugi och hans polare och ett fattigmansvariant av The Village People. Där har han verkligen fått tag i starka saker för där händer det verkligen saker med klippningen. Men överlag så är detta en skön film med ett bra slut och en fin slutfight. Maffian som förekommer i filmen är av det gamla goda slaget, med andra ord, gamla gubbar som kallas för Rocco, Sal och liknande och har oftast på sig kavajer med lappar på armbågarna. Precis som en maffiasnubbe ska se ut!

Detta är en ytterligare en av barndomsfavoriterna på vhs som alltid kom hand i hand med Shogun Assassin med en hem från videoaffären och när de var i ens svettiga nävar så var det verkligen en lyckad kväll!

Rekommenderas trots besynnerlig editering för det är trots allt ninjor och Sho Kosugi vi pratar om.

4 kommentarer:

mamoulian sa...

En utav de få ninja-filmer jag sett, men faktiskt en som man verkligen minns... inte för klippningen utan för att man var tonnis och tyckte den var jäkligt rafflande med bra fajter och härlig musik. Vill man äga ninja ska detta nog vara det... Förresten tjejen hon hade verkligen inget under dressen eller...?

Daydreamer sa...

Detta är verkligen en av Cannon´s höjdpunkter och en av de bästa ninja filmerna.

Weekend Video sa...

M-baby:
Tror hon är så gott som naken så fort tillfälle ges och de gånger hon har något på sig så är det väldigt genomskinligt, kolla bara in trosorna när hon ringer snuten i slutet ;D

Daydreamer:
Det har du rätt i, på båda punkterna!
Spöar Lee Van Cleefs ninja med hästlängder :D

khenrikm sa...

Kolla filmpostern! Varför ser det inte ut sådär nuförtiden?! Stiligt och spännande! Nä, det ska vara tre ansikten i närbild numera, och en grådaskig eller svart bakgrund. Dom kunde lära sig ett eller annat av de här människorna!