måndag 11 maj 2009

The Devil Rides Out - 1968



Terence Fisher, denna underbara regissör gjorde inte bara Dracula och Frankenstein-filmer han gjorde även ett jäkligt bra satanist-raffel med Christopher Lee i en fin bra roll. Jag kan tänka mig att denna orsakade lite panik när den kom för jag blev själv rädd lite ställd när plötsligt Goat of Mendes oväntat dök upp i en fin scen. Kanske lite daterat nu för tiden men ack så effektiv.

Lee spelar en brittisk aristokrat som tillsammans med en polare upptäcker att deras vän håller på att bli indragen i en satanisk kult och nu gör de allt för att hindra honom för att genomföra sitt sataniska dop och bli en i cirklen. Men de har inte räknat med det hårda motstånd som de stöter på.

Förutom ett par mindre lyckade optiska illusioner så är detta som vanligt utmärkt Hammer-kvalité och vi får en rätt häftig biljakt med faktiskt. Oväntad med för i en Hammer-film är det sista man förväntar sig en biljakt men denna är kort men kul. Vad som också är oväntat är drive by-scenen som kommer i mitten och den såg jag ett par gånger för den var så otroligt skön. Lee är lysande här och detta är nog första gången han fick göra en annars typisk Cushing-roll. Men han sköter detta galant och är otroligt bestämd och stabil i sin roll. Han tar ingen skit och struntar i vem det är med som försöker sätta sig på honom. Charles Grey funkar fint här som den satanistiske ledaren och Nike Arrighi visar att alla brudar i en Hammer-film inte bara kan se bra ut i en stabil behå, de kan agera med.

Så gillar ni filmer med satanist-tema och Hammer så bör ni se denna. En härlig film som funkar utmärkt att mysa till och det är ju det som meningen med Hammer, man ska titta på dem och mysa för de är ju så bra.

2 kommentarer:

cozzi sa...

Du får ge f*n i att skriva positivt om såna här filmer. Försöker ju övertyga mig själv om att jag inte behöver fler Hammer-filmer i samlingen ;)

Weekend Video sa...

Man kan aldrig få för många Hammer-filmer in samlingen. Gammalt djungelordspråk från Bjuv det ;D