söndag 31 maj 2009

The Brides Of Dracula - 1960Marianne är på väg till en flickskola i Badstaad eller något i den stilen men blir tvungen att stanna i en liten by när plötsligt kusken överger henne. Men hon behöver inte vänta länge innan den lokala grevinnan från det överhängande slottet som kastar sin skugga på byn, dyker upp och bjuder hem henne. Väl på plats så märker hon en ung man som är kedjad och efter förfrågningar så får hon veta det är grevinnans son och att han är sjuk. Givetvis som det våp/slash bimbo Marianne är så släpper hon lös honom och snart nog så är det vampyrismen i fagorna igen. Men lyckligtvis så råkar en viss doktor Van Helsing vara i närheten....

Vad kan man säga? Hammer, Terence Fisher och en underbar Peter Cushing i toppform, det är bara kalas! Givetvis är detta ytterligare en vampyrfilm men Christopher Lee är inte med och vissa röster på IMDB påstår detta ska vara en uppföljare till The Horror Of Dracula så ser jag detta som en helt fristående film från den serien och mer som ett eget kapitel om allas våran favorit doktor Van Helsing. Peter Cushing är givetvis Van Helsing och han är perfekt som alltid, stilig med då detta är innan han valde att självdö efter sin frus bortgång. Terence Fisher har regisserat lika bra som alltid och det är härlig studiomiljö och utomhuscener här där speciellt början med sjön och narratorn är verkligen stämningsfylld.

Vad som är dåligt med den är att Marianne-karaktären spelad av Yvonne Monlaur, är en sådan korkad karaktär så man hoppas bara på att Cushing ska påla henne själv för hennes korkade sätt. Hon störde mig ordentligt. Sen är vampyren själv, spelad av David Peel, rätt lökig för han ser så otroligt fjompig och fjollig ut när han har sina gaddar framme och ögonbrynen stretar vilt så mig skrämde han inte på. Men däremot när han inte var blodsugare eller i sn vanliga karaktär så funkade han hur fint som helst. Men det är egentligen petitesser som jag stör mig på och det upprättas i en fantastisk scen där en vampyriserad Van Helsing renar sig själv med eld och vigvatten. Purification by fire, goddammit!! Filmens hårdaste scen utan tvekan!

Så när det gäller Fisher, Cushing och Hammer så är det givetvis ett givet köp! Det blir inte bättre än så här i Brittisk skräck! I love it!

Inga kommentarer: