söndag 6 maj 2012

City Of God - 2002



City Of God eller den korrekta titeln Cide De Deus, som den även går under är en intressant film som skildrar livet och döden inne i en favela i Rio De Janeiro. Allt här är baserat på verkliga händelser och personer som vi får ta del av i eftertexterna. Så det är inte som något som klassas som verklighetsbaserat och sedan inte har det minsta med de verkliga händelserna att göra. Men nu är det som så att de flesta av er som hamnar här vet vilken film det här är så skiter i att gå på djupet med dess handling. För er som hamnat här av misstag eller inte är insatta brasiliansk film så skildrar denna livet som sagt i en av otaliga favelor i Rio´s slum bara det att i den här filmen får vi se olika historier skildras genom ögonen på en ung aspirerande fotograf. Vad historierna har gemensamt är det att de alla hänger ihop på något vis men oftast är det via våld.

CoG har hyllats av så gott som de flesta för den är nyskapande och fan vet allt och själv är det här nog fjärde eller till och med femte gången jag ser filmen men lik förbannat blir jag inte mer förtjust i den än jag blev första gången. Dvs inget direkt anmärkningsvärt hänförd. Jag håller Tropa De Elite avsevärt högre som film och även dess uppföljare. Till och med fängelsefilmen Carandiru är mer kraftig och minnesvärd än den här. Varför vet jag inte men det kan bero på att jag är minst lika trött på alla Scarface-kopior som själva Scarface-filmen själv. Det är en grymt överskattad film som "alla bara måste se!" själv har jag fått den ur systemet för länge sedan och lider därför inte av samma sjuka som alla andra. Det känns verkligen skönt.

Tillbaka till CoG så har den sina stunder och det måste den ju ha eftersom jag återvänt till den relativt ofta genom åren. Fast vad det är har jag ingen aning. Det kan vara det att suget efter brasiliansk film växer för var gång jag ser Tropa De Elite. Likväl så har jag nu sett om den och vad som slår mig är det intensiva kameraarbetet som ena sekunden är lugnt och stilla för att sedan explodera så fort det brakar loss och vips! är kameran med in igenom ett fönster, en dörr eller en kroppsöppning om man nu föredrar sådant. CoG är ingen solklar favorit men ett visst affektionsvärde har den fast det beror nog mer på att den är brasiliansk än att den är en ypperlig film.

Inga kommentarer: