tisdag 5 augusti 2008

Just Before Dawn - 1981


En grupp på 5 raska ynglingar ger sig upp i bergen och dess skogar för att spana in en tomt som deras kompis ärvt. De och deras winnebago kämpar sig uppför sluttningarna och den täta skogen. Totalt omedvetna om att samtidigt inne i skogen blir en jägare slaktad mitt framför ögonen på sin kompis. Den överlevande jägaren flyr och möter de raska ungdomarna i sin winnebago och berättar för dem om demonen i skogen som han flyr undan.
Efter att ha avfärdat den överlevande jägarens prat om demoner i skogen som nonsens fortsätter de in resa in i den täta skogen, totalt omedvetan om att dunsen som får bilen att kränga till plötsligt inte är ett gupp i marken utan mördaren som hoppar på bak på bilen.
Och så börjar natten sänka sig i skogen...

Här har vi en hederlig slasher i underbar miljö som är kalas!
Bra skådisar, fantastisk miljö och riktigt bra foto. Filmen har flera sköna scener som verkligen sticker ut med. Speciellt en med ett träd som visar hur mörkt det kan vara i en skog egentligen. Naturen här är verkligen vacker och enorm på alla vis och man känner att deta är inget ställe man själv skulle vilja gå vilse i.

Den mest kända skådisen här är George Kennedy och hans roll är ingen stor men hans tyngd i sin persona och karisma behövs verkligen här som en ljusglimt i det stora mörkret. Regissören Jeff Lieberman har även gjort Blue Sunshine och maskfilmen Squirm. Till min förvåning är även Jack Lemmons son Chris Lemmon med och han är intressant och kul i extramaterialet på Shriek Shows släpp. Och filmens verkliga hjälte är Deborah Benson i rollen som Constance. Här får man verkligen se en förvandling från liten tjej till ett rytande monster som inte backar för något. Hennes scener i slutet är fantastiska och hennes spel gjorde att jag reste mig i soffan från liggandes ner i väntan på vad hon skulle hitta på härnäst. Så pass övertygade hon. Att hon blivit en riktigt vacker kvinna på senare år har inget med det att göra..
Även skoj att se Gregg Henry i en tidig roll, han är väl mest känd från Payback där han spelar Mel Gibsons sadistiske kompis och Slither, där han med är slemmig.

En film som får mig att minnas Rituals med ett stort leende på läpparna och jag inte kan rekommendera tillräckligt. Vill man se en bra film i fantastisk miljö så ska man bara se denna!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det är en väldigt bra film, men jag har tyvärr för mig att Shriek Shows dvd är censurerad :/ Vilket gör att jag inte vill köpa den. Hur grafisk är macheten i magen (eller om den är in genom ryggen och ut genom magen) till exempel?

Weekend Video sa...

Scenen som är censurerad är ett par sekunder kortare än den version som finns på engelsk dvd på discshop. Den är iofs tagen från en vhs så kvalitéen på den är visst riktigt dålig med. Själva scenen i sig är en machete som sticks in i skrevet på en av lirarna i början. Den är grafisk nog så det räcker för mig hahaha Men det är också det enda som är kortat i filmen. Du får se sticket och allt här men det är visst lite längre bara på det andra släppet. Men här är så skön dokumentär om inspelningen och intervuer så det vägs upp :D