fredag 22 augusti 2008

Spectre - 2006



Detta är en av de fyra filmerna i 4 Films To keep You Awake vilka är gjorda för Spansk tv. De andra är The Baby´s Room, A Real friend och Blame. Alla olika på sina vis och alla med olika kända regissörer. Regissören här är samma som skrev manuset till den utmärkta Tesis och Vanilla Sky samt originalet som kom före denna, Abre Los Ojos.

Men nu till Spectre!

Tomás är gammal, hans fru har precis begått självmord och han får ett kort från en gammal vän som varit död i 44 år! Vad gör man?
Jo, han beger sig hem till sin hemstad för att se vad som skett. Och under tiden får man se orsaken till kortet i tillbakablickar när Tomás är i lagom ålder och han och hans polare berättar historier för varandra om en kvinna som bor ensam i ett hus ovanför den lilla byn de bor i. Efter prat om att Djävulen kommer till henne om nätterna och att hon orsakar torka samt är indirekt orsak till djuren dör så beger de sig dit. Tomás som snubblar på väg i från huset och slår i huvudet finner sig snart vaknandes upp inne i det samt att kvinnan i huset sköter om hans sår. Han upptäcker samtidigt att kvinnan Moira, är en otroligt vacker kvinna. Hans mor kommer givetvis lägligt och hämtar honom och hotar Moira tillsammans med andra kvinnor från Byn.

Efter diverse smygande och utvecklande samtal så får de till det och de blir älskande. Men det slutar inte lyckligt.

Detta är en väldigt smygande film på det viset att den smyger sig på dig efteråt. Dagen efter att man sett den så sätter den sig ordentligt och man kan inte släppa den. Natalia Millán som spelar Moira är en otroligt vacker kvinna och hade det inte varit för henne så tror jag inte resultatet blivit lika lyckat. Precis som i alla spanska filmer jag sett så är allt välspelat och bra agerat. Inget direkt våld i denna så den kan inte direkt räknas som en skräckfilm eller rysare utan mer som ett drama med inslag av övernaturligt i sig. Här är det gott om sköna tillfällen då man inte vet vad som väntar en och det räcker väl för mig.

Under filmens gång så slog det mig att den har likheter både med filmen Malèna som med Fulcis Non si sevizia un paperino
Fråga mig inte varför men denna känns som en mix av de båda.

En bra film helt enkelt som bör ses. Om inget annat så för Natalia Millán skull!

Inga kommentarer: