tisdag 19 augusti 2008

The Last Winter - 2006


Om pajasen Sting skulle få för sig att göra en skräckfilm så skulle den säkert sett ut så här och istället för att utspela sig på tundran så skulle den utspelat sig i någon regnskog någonstans. Men nu är han lyckligtvis inte inblandad så vi slipper den clownen. Detta är något så egensinnigt som en ekologisk skräckfilm, om man nu kan kalla den för ekologisk. Den är ju inte återanvänd men idéen blir säkert det. Utan jag menar att detta är en man versus nature-flick och sådana är alltid skoj. Och lite förutsägbara.

Ett gäng stollar ledda av Ron Perlman är ute på Alaskas tundra och ska lägga rör eller åtminstone göra grundjobbet för det. De tar prover och har sig. Allt flyter på tills Ron anländer och då brakar allt loss. Kråkor börjar dyka upp och vinden för ett jävla liv. Spår dyker även de upp från ingenstans och plötsligt blir en av dem skogstokig, trots han är på tundran, och vandrar ut naken med en videokamera för att visa farsan där hemma vad han själv ser i mörkret. Inget lyckat slutresultat där vill jag lova. Och så bär det i väg!

Detta är en liten lågbudgetfilm med okända skådisar coh nämnde Perlman som det tunga namnet. Regissören har inte bara editerat, han har även producerat och skrivit manuset med. Flitig kille. Och resultatet är förvånansvärt bra. Lite The Thing-känsla över den, det kommer man inte i från. Inte med tanke på den miljön de bor och är i. Mycket stor känsla av isolering samt man har ingen aning om vad man kan vänta sig för upplösning.

Budget är låg och det märks i slutscenen speciellt men det funkar fint för mig. Inte så mycket till gore eller blod utan mer en gnagande känsla här man sitter med. Och när den väl är slut så sitter man med en konstig känsla i magen och funderar över slutet.

Kanske ingen direkt film man springer benen efter sig för att införskaffa men väl värd en titt om möjlighet ges!

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Jag tyckte den var riktigt bra... stämning tjockare än sirap. Jag kan rekommendera Wendigo av samma regissör. Lite som ett relationsdrama blandat med en övernaturlig skräckfilm med bla Jake Weber från Dawn of the dead remaken. Lite mer drama än skräck kanske, men skön och välspelad.

Weekend Video sa...

Tackar för det tipset! Skall verkligen kollas upp. Gillar Weber som fasiken med så :D