lördag 14 augusti 2010

Centurion - 2010Neil Marshall´s senaste bidrag till den vita duken efter Doomsday, som ärligt talat inte var den höjdare man hade hoppats på, skildrar den romerska arméns legendariska Nionde Legion på jakt efter pikterna som kidnappat deras general efter bakhåll. Romarna gör sitt bästa för att krossa pikterna med de ger sig inte så lätt visar det sig och när det visar sig att endast ett fåtal män överlevt så ger de kvarvarande sig efter för att rädda sin general. Att de sedan blivit förrådda av en kvinna gör inte nederlaget lättare för dem heller. Men räddningsförsöket misslyckas och nu finner de sig jagade av samma kvinna som har en stor skuld att betala via romerskt blod.

Vill man ha blod, kapade armar, ben,skallar, klyvda skallar, tarmar och så vidare i romersk stil så har man hittat rätt såvida man inte precis sett Rome. Likheterna är där och när Liam Cunnigham dyker upp så är det nästan så att man väntar sig att Kevin McKidd ska komma med men se, han var ju med i Rome så han gör nog inte om den bedriften med tanke på att Rome spöar denna med hästlängder och då är ändå Rome en tv-serie.

Marshall sänkte mina förhoppningar genom Doomsday och denna var aldrig något som lockade, speciellt inte efter att denna skulle ha med ännu en anorektisk ryska i en av de större rollerna. Mitt agg mot dem ligger i sedan den hemska Transporter 3 som verkligen satte spår och denna är inte så värst mycket bättre, inte när det kommer till trådsmala modeller som ska visa sig übermanliga på film och slås som ett flertal karlar samt bete sig likadant. Det funkar inte för mig för det ser inte speciellt trovärdigt ut och de få fall det gör det så är det i så fall Rhona Mitra som ska stå för insatsen.

I ungdomen fanns en westerntidning som hette Buffalo Bill och där förekom en gång en serie som hette något i stil med Mikaela Skalpjägaren och handlade om en kvinnlig indianhövding som skulle hämnas på den vita mannen genom att jaga och skalpera dem. Samma story kan man säga det är här så nu är frågan om Marshall precis som jag läst den serien?

Filmen i sig är full med action, tuff dialog, slakt och bra effekter med även av cgi när det kommer till blodstänk som för mig drar ner intrycket och det faktum att filmen inte var något speciellt. Kanske beror det på att jag precis sett om Rome men det ska inte ha något betydelse för det är en serie på  runt 20 avsnitt och detta en film på knappa 90 minuter. För mig känns det som att Marshall brände sitt krut på Dog Soldiers och The Descent även om Doomsday nu fick ett litet upplyft tacka vare denna film. För detta är en förvånansvärt slät film för att komma från honom och man kan räkna ut det hela rätt snabbt. Fördelarna med filmen är de att Dominic West (300, The Wire), Liam Cunnigham (The Card Player, Dog Soldiers) och Imoogen Poots (28 Weeks Later) är med. Resten är sedvanlig typisk action som setts för, till och med det berömda hoppet-från-en-hög-klippa-ner-i-en-flod är med. Om sedan valet att ta med vargar är en vinkling till Dog Soldiers eller bara för att piffa upp filmen vet jag inte men jag hoppas på det första för det är Marshalls finaste stund som filmskapare. Detta är däremot det svagaste han gjort.

Inga kommentarer: