tisdag 3 augusti 2010

Snake Eater - 1989



Überhunken Lamas spelar, nej, han ÄR Soldier. Fd soldat i en specialenhet som kallades för Snake Eaters och nu är suspenderad snut efter ha nyttjat för grovt våld i tjänsten. Hur nu man som snut med namnet Soldier kan anklagas för det. Jag menar, han kan inte ha fått det för ha varit duktig på att sälja kakor i armén. Hur som helst, nu är han på väg ut i bushen för en weekendmanöver för att finna sina föräldrars mördare och sin systers kidnappare för att få tillbaka henne samt utkräva payback på rednecksen som gjort detta fruktansvärda brott.

För efter en dag när inget vill fastna i spelaren och man slänger på film efter film och inget väcker ens intresse för att traggla sig igenom 90 minuter så är Lamas klockren för de stunder. Man kan ha sett filmerna till leda men trots det så funkar de fint. En liten del av magin med Lamas som är så speciell, det samt faktumet att jag är otroligt stolt ägare av hans Snake Eater-trilogi. Actionen är till skillnaden från dialogen här, trots sin begränsade budget rätt tuff och bara tanken på att få se Lamas i ansiktsmålning raka sig med en kniv innan han drar på sin gamla urvattnade t-shirt med Snake Eater-tryck och rensande sitt gevär gör att man vill ta värvning själv. För det är precis lika hårt som det låter.

Accepterar man den rätt taskiga dialogen och den låga budgeten så får man en tuff film med en ovanligt cool Lamas som redan i de inledande minuterna inte bara sjunger Kumbaya utan även strippar, slå det Tony Soprano! Våldet innehåller allt från björnattacker till skottlossning, lite knivaction till barslagsmål med utdragande av tänder med tång till en skenande traktor och det, mina vänner, ser vi inte varje dag i någon film. Med andra ord, en film med allt som kan tänkas behövas en tråkig dag då inget ser ut att funka för en. Rekommenderas för alla fans av billig men charmig action med en stjärna i leaden med glimten i ögat och vem är inte bättre på sådant än überhunken Lamas?

Inga kommentarer: