tisdag 17 augusti 2010

De Dödes Tjern - 1958



Norsk film har visat framfötterna flertalet gånger även om de senaste jag sett varit mindre intressanta men då är det skönt att gå old school och se något gammalt, säkert samt bra som denna. Baserad på en bok av Bernhard Borge så får vi följa med ut i den norska skogen där det ska umgås i en stuga, känns det igen? Sex personer åker dit för att finna en i gängets bror som försvunnit där med sin hund. Väl på plats finner de en dagbok och ett ex av Stindbergs Inferno, bara det en skräckinjagande för aning om vad som komma skall, men ingen bror eller vovve. Hunden hittas snart skjuten och dagboken avslöjar att brodern dränkt sig till följd av en lokal legend i en intilliggande tjärn. Snart nog så börjar det härjas, spökas och jävlas i stugan där ingen går säker. Tjärnen visar sig ha en extrem dragningskraft på de ditresta och snart nog så är det ofrivilliga nattliga bad bland näckrosor och annat skoj som kan gömma sig där i djupet...

Det som slår en här är den underliga stämningen i filmen som precis som tjärnen drar en till sig. Det tillsammans med den rätt lugna norskan och det behagliga svartvita fotot gör sitt för att fånga ens intresse. Att slita sig från denna är inte det lättaste och risken är stor att man somnar i den för trots spänningen är stor så är även allt i filmen såpass behagligt att man fullkomligt slappnar av och dåsar till så se till att ni är pigga när och om ni ska se den.

Vad som först börjar som en gammal pilsnerfilm eskalerar snart nog till en härlig rysare som hinner med trots sina 70 minuter att ta ytterligare en sväng med sin riktning och ser till att vi inte riktigt vet vart vi ska hamna till slut. Det är en av filmens styrkor precis som den härliga stämningen samt givetvis den mystiska tjärnen som ser lika inbjudande som farlig ut. Varför vet jag inte men det är något med den norska skogen som har en viss dragningskraft. I alla fall på film. Känner man till filmen Villmark så kan man säga att den är en remake på denna eller åtminstone rejält inspirerad av den precis som Evil Dead är sagd att vara. Mycket rekommenderbar film detta!

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Har länge varit redigt sugen på denna, men aldrig kommit över den. Finns det nåt schysst släpp nu, eller är det en cg-rip som beskådats? Verkar härligt stämningsfull iaf!

Weekend Video sa...

Köpte min via cdon för 99:- och de har den fortfarande ser jag. Kolla här: http://cdon.se/film/de_d%C3%B8des_tjern_%28no%29-7252231

Både norsk som engelsk text på men det är de enda där är på den. Väl värd en plats i varje stabil hylla :)