lördag 14 augusti 2010

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master - 1988



Fjärde filmen i serien visar sig vara den jämnaste av dem alla men så är det Renny Harlin som regisserat med ett manus av Brian Helgeland och effekter av Screaming Mad George. Ta bara scenen med kackerlackshotellet som är väldigt cooloch framför allt välgjord. Pizzan ej att förglömma heller! Referenser till Harlin får vi i form av en poster på The Prison och hans sedvanliga Volvo 240 kombi som dyker upp i en scen. Detta är även den film som satsar på fullt ut Freddy som huvudkaraktären och vi får honom jämt och ständigt i bild med hans passande one liners för alla möjliga tillfällen.

Storyn fortsätter här efter den tredje filmen med de överlevande där fast tack och lov så är Arquette utbytt mot en inte bara bättre skådis, hon är finare att glo på med. Annars är de två pajasarna som överlevde trean med här men inte så värst länge. Kristen fortsätter dra in folk i sina drömmar och när en dagdrömmare till kompis blir indragen så verkat det vara slutet för Freddy en gång för alla.

Harlin har full koll på läget här vilket bara visar vilken kompetent regissör han är även om denna är mer i action/thriller-facket än skräck för ju längre den här serien pågår ju längre från skräck driver den. Vilket inte behöver vara något negativt för när det funkar så fint som det gör här så kan det kvitta. Stämningen i filmen är inte lika allvarlig som i de två första filmerna utan mer avslappnad vilket gör sitt för att filmen ska kännas mer lättsmält. Tyvärr så spinns det vidare på det med de sista Elm Street-barnen för ska man räkna alla som dött så måste alla vuxna i staden varit med och slå ihjäl Freddy från början. Det börjar kännas rätt tjatigt nu och då återstår det fortfarande tre filmer i serien....

Ställd mot de andra så står denna sig bra och är nog min favorit av dem vågar jag mig på att säga därför att även om den är rätt daterad på sina ställe så flyter filmen på fint, stämningen är kanske avslappnad med tillräcklig men framför allt så är filmen bra och intressant precis som slutet är en fin latexfest i effekter. Som en bonus får vi Linnea Quigley i slutet, om ni kan finna henne. Väl värd att ge en chans!

4 kommentarer:

Mr_v sa...

Skönt med ett litet Terror på Elm Street-race. Själv har jag alltid varit en F13-kille och har således inte sett Freddy-filmerna så många gånger, även om jag gillade 1:an, 3:an å den här som spoling. De två sista, dream child å freddys dead tror jag fanimej inte ens jag sett. i alla fall har jag inget minne av vad som sker i dom. Boxen står obruten i hyllan, så det kanske får bli ett race vad det lider. Frågan är: hur håller de två avslutande delarna? vågar man hoppas på recenioner också på dem?

Weekend Video sa...

Femman kommer upp i det närmaste dagarna och de två sista filmerna lär det dröja innan de kommer för det är grabben som vill se dem så det blir nästa gång han kommer. Men minnet av dem är allt utom positiva så ha inga höga förväntningar men de kommer i alla fall :)

Mr_v sa...

Den sista, wes Cravens new nightmares, har jag sett, men bara en gån när den kom. Då kändes konceptet rätt fränt, vill jag minnas att jag tyckte. Får försöka få mig tid att se om fanskapen...

Weekend Video sa...

Lycka till!