lördag 26 mars 2011

Maniac Cop III: Badge of Silence - 1993



Cordell är tillbaka för tredje gången trots han fann frid i den andra filmen så är det andra krafter som kallar nu. En kvinnlig motsvarighet till Cordell anklagas för tjänstefel och missbruk av olagliga vapen i tjänst efter en våldsam uppgörelse i ett snabbköp. Maniac kate, som hon kallas av pressen hamnar själv i koma eller snarare blir mer eller mindre hjärndöd. Så när krafter inom den egna kåren vill stänga av hennes  livssupport så kommer Cordell till hennes räddning. Men även om Cordell denna gången står på rätt sida så har även han en dold agenda som involverar Kate.

Lustig regisserar även denna gången även om det sägs att han lämnade inspelningen. Larry Cohen har skrivit manus och producerat som vanligt, Robert Z´Dar gör Cordell och Robert Davi upprepar sin roll från förra filmen. De nya tilläggen är Paul Gleason och en strålande Robert Forster som alltid får göra sympatiska roller men här får ösa på för fullt med överspel och allt som ett riktigt svin till läkare. En liten roll som han verkar kungligt kul med. Vad som är intressant nu att se efter diverse framgångar för en viss skådis är det att i rollen som den extreme narkomanen som sätter i gång alltsammans, får vi se Jackie Earle Haley.

Ställd mot de andra två filmerna så är detta i mitt tycke tillsammans med del två, de bästa av de här tre filmerna med originalet på tredje plats. Minst intressant men inte dålig. De andra är bara mer underhållande och roligare att tillbringa tid med. När det kommer till actionen så är det massor av fina skottlossningar och utomordentliga squids som exploderar fint med massor av blod. Kraftiga rekyler när skotten träffar får vi också så det behöver ni inte oroa er för att missa.

Ska man klaga så är det att filmen är lite hoppig mellan varven och man får intrycket att editeraren haft en taskig dag på jobbet för det kunde ha varit ett jämnare flyt i scenerna. Vad som däremot är kul ska vara det att släppet jag sitter på från First Look Studios är oklippt till skillnad från första släppet på filmen från Platinum Disc som var den klippta versionen. Om nu detta stämmer är inget jag kan bekräfta för jag vet inte vad som fattats sedan tidigare. Och just den slarviga editeringen ställer till det lite med mellan varven men det är våldsamt, blodigt och framför allt lite komiskt när Cordell sätter i gång med sina rackartyg.

Överlag en kul och bra film med en skön Robert Davi som får spela ännu en sedvanlig kedjerökande snut som får visa sina okända talanger som pistolvirtuos i flertalet scener och vi får inte glömma bort den fina biljakten där en brinnande Cordell jagar Davi´s med sällskap i en ambulans. Killen brinner hela tiden som jakten pågår och det måste ses för det är något vi inte ser varje dag. Såvida vi inte ser på en PM-titel för de galningarna hittar på allt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag skrivit tidigare(tror jag):En trio jag kollar då och då. Men som sagt var, slutet lämnar plats åt en fjärde del, men så var det det här med det mumieliknande paret. Medge att det är rart när handen kryper fram under lakanet för att fatta tag i den andra!!!
norwood

Weekend Video sa...

Det var verkligen ett ömt moment det :)