onsdag 9 mars 2011

Haute Tension - 2003



 Alexandre Aja´s Haute Tension är en stabil film som levererar på varenda punkt i allt från skådespeleri till de fina gore effekterna av Giannetto De Rossi och jag gillar filmen för den är som sagt fransk och fransk film är oftast grym. Men det är något som stör mig varenda gång jag ska se denna och det är det att den påminner mig om ett taskigt förhållande jag fast i när filmen kom. Så ofrivilligt så förs tankarna till det när man ska se filmen vilket förstör hela nöjet med upplevelsen. Saken är den att filmen rekommenderades högt av polaren för jag kände inte till den så den hyrdes. Det började bra men snart nog så visade det sig att det var våld mot kvinnor samt barn och det gillades inte i stugan för partnern då var inte bara rödstrumpa, feminist uatn hade även en taskig inställning till hygien och var vänster. Såpass vänster att hon inte ens ville svänga höger i rondeller och då är det illa. 

Så där satt jag och ville avnjuta en film med ordentliga effekter, bra stämning och ett helvetes tempo men fick bara höra det här satans raljerandet i öronen hela filmen igenom. Det var kvinnoförakt och hela köret och det var tydligt det var en man som hade gjort filmen för det syntes direkt och ni fattar galoppen. Men så kommer slutet och jag trodde skatan fullkomligt skulle skita ner sig när det avslöjades vem som egentligen var mördaren. Då tog det hus i helvete och sedan dess så kan jag inte se den här filmen utan tänka på det värdelösa året i mitt liv men samtidigt kan jag glädja mig åt det fina slutet för det kan verkligen väcka reaktioner hos folk. Oavsett om de är feminister eller ej.

Filmen i sig funkar fint även om man ofrivilligt försvinner i väg i tankarna med en rysning längs ryggen efter vad man utsatte sig för förr i tiden innan man fann sin plats i tillvaron. Kanske en av fördelarna med att bli äldre, man tar det lugnare och inte faller lika lätt för den falska marknadsföring som just internet står för. Samt att man lär sig att inte dejta brudar via internet för de ser verkligen inte ut som de vill göra sig till. Tack och lov för streamad porr säger jag bara.

Nu var detta inte meningen att dra ner er i mitt träsk till liv men nu kanske man kan njuta av filmen efter man fått skiten ur sig för trots allt så är filmen bra och verkligen värd ett bättre öde än att bara bli ihågkommen för ett uselt förhållande man intalade sig man ville vara i en gång för länge sedan. Ni som inte sett den, se den. Och ni som inte vill se springande, skrikande fransyskor i regn, ni kan alltid ragga på nätet och kanske finna eran Haute Tension.

4 kommentarer:

khenrikm sa...

Haha, den här är en höjdare minsann. Inte minst för att det var en av mina första skrikande-i-regn-fransyskor-film. Innan de blev standard.

Var träffar du dina fruntimmer? Av någon anledning har jag svårt att se dig med en vänstervriden filosofistudent som inte rakar sig under armarna. ;D

För min del tog det hus i helvete när jag tittade på Russ Meyer's Supervixens. Charles Napier hade ihjäl någon kvinna i ett badkar och då jävlar blev det liv i kvinnan bredvid. Faktum är att jag inte sett henne så livlig sedan... tja.. någonsin.

Hur som helst. Bra film. Fransyskor till trots. Och Cecile deFrance är faktiskt rätt söt i verkligheten.

Tobias Thuresson sa...

Jag tog med mig en dejt på Rambo 4 en gång. Det var faktiskt uppskattat till min stora överraskning. Fruntimmer äro outgrundliga.

Haute Tension gillar jag som fan ända fram till den störtlöjliga twisten som inte funkar alls.

Hur går det med listan för övrigt, Kenta-san?

Weekend Video sa...

khenrikm:
Håret under armarna kan nog stämma men någon student var det direkt inte... Knappt kvinnlig heller för den delen haha

Tobbe T:
Du gillade inte tvisten? Det vet jag en till som inte gjorde... ;)

Listan var på G redan i helgen och när sista titlen var präntad så raderades hela inlägget och jag bara fick ett utbrott på datorn. Men den kommer så håll ut :)

Tobias Thuresson sa...

Väntar med spänning :-)