tisdag 15 mars 2011

Vigilante - 1983Vigilante upptäckte jag via dess trailer som man såg på vhs som parvel och just trailerns tagline: We are armed. We are ready. Vigilante! Så var jag fast. Men när den väl var sedd så var jag mer eller mindre chockad över filmens hårdhet för den är inte skonsam någonstans i sin uppbyggnad eller ton. Det är bara våld som ska besvaras med kraftigare våld utan pardon. Men det som skakade mig mest var mordet på den lille grabben för det var jag inte minsta beredd på ej heller gärningsmannens totala kyla när han blåser en femåring åt skogen med ett avsågat hagelgevär. Det är fortfarande en scen som jag inte kan se med lätthet idag för Lustig, William det vill säga, vet precis hur han ska lägga upp det så man berörs. Filmen är precis lika kylig som årstiden den är inspelad i och de passande omgivningarna gör sitt med för att höja både värdet i filmen som dess realism.

Vigilante är ingen lättsam film och precis som i Lustig´s Maniac så sitter man som åskådare med andan i halsen och andas tungt för detta är ingen promenad i parken. Våldet är naket, kraftigt och realistiskt med undantag av scenen när Fred Williams blåser horan åt helvete i badrummet. Där pratar vi om rekyl fanimej! Förutom Robert Forster och Fred Williamson ser vi Woody Strode, Joe Spinell och den gamle uven från början i The New York Ripper som är ute och rastar hunden under bron. Forster är bra som alltid, samma med Strode och Spinell men Williamson gör ovanligt bra ifrån sig och är inte bara Fred Williamson som vanligt. Strode däremot är en klippa i en oväntad duschscen där han hindrar Forster för att delta i ofrivilligt gruppsex i just en dusch. Väldigt underhållande scen om jag får säga så själv.

Just hämnarfilmer eller vigilante-filmer om man nu föredrar den termen är av mig alltid uppskattade även om det finns bättre som sämre filmer i den genren men det här är den bäste av dem alla och tillsammans med Maniac, William Lustig´s bästa film. Har ni inte sett Vigilante så får ni allt skämmas för den här filmen borde ingå i grundskole utbildningen. Så bra är den samt ett måste i varje samling värd sitt namn. Rekommenderas det varmaste!

4 kommentarer:

khenrikm sa...

Tecknat omslag, check! Men jag måste erkänna att jag somnade en gång under filmen. Berodde nog mer på min blekfeta vinterkropp än på filmen dock.

Stefan sa...

Har nog inte sett den här sen 80-talet. Men nu blev man allt sugen på att se om den. Maniac håller jag annars som Lustigs absolut bästa. Får väl se hur det går med den där remaken han snackat om att göra.

lizzardking sa...

En remake på Maniac känns ungefär lika motiverad som en på The Thing för min del men lik förbannat så kommer man säkert att se den.

khenrikm sa...

Jag hade välkomnat en remake av the Thing om dom lovar att inte använda CGI. AS IF !!!