söndag 16 januari 2011

Alien 2: On Earth - 1980...eller Alien 2 sulla terra som originaltiteln är är som ni redan gissat en Italiensk inofficiell uppföljare till Alien. Så när man som liten knatte sprang på denna i videobutiken så hyrdes den för man trodde det var en officiell film. Vilket det snart visade sig inte vara. Filmen uppskattades inte alls dels på grund av att det var ju inga aliens i den, åtminstone inte av den sorten man förväntade sig samt att scenen med flickan på stranden gav mig något att tänka på väldigt länge och det är en scen som fortfarande får mig att skruva på mig in soffan när den kommer även om den inte är lika effektiv nu som för över 25 år sedan. Slutet var då obegripligt vilket även gjorde sitt till att man skulle minnas den men av fel orsaker. Nu har man sett om den ett par gånger så när den kom på Blu-ray från Midnight Legacy före detta Midnight Video så väcktes ens intresse igen och här är resultatet.

Storyn är det gamla vanliga, astronauter återvänder från uppdrag i yttre rymden men de återfinns aldrig. Istället upptäcker ett gäng grottutforskare en mystisk sten på vägen till en grotta efter en runda bowling och tar den med sig. Vad de märker är att det inte är en sten utan ett ägg som innehåller en varelse som föredrar att gömma sig i människokroppar och sedan ta över dem. Så vad gör man om man plötsligt är instängda i en grotta och alla ens vänner plötsligt dör som flugor runt om en? Jo, man skriker och skriker lite till samt letar efter en utväg bara för att upptäcka att man är totalt ensam.

Ska man klaga på något så är det allt som händer innan och efter grottorna även början är det segare av filmen för när de väl är på plats i denna magnifika plats så vänder filmen och dess styrka kommer fram. Ljussättningen är kalas och det är en perfekt avvägd av ljus som mörker som drar sig till oss tittare. Kastar man sedan in fin gore och en kroppssprängning av rang och en magnifik halshuggning så är filmen så gott som i hamn. Effekterna är sparsmakade men helt kalas och det serveras en fin supé av tentakler, tjockflytande blod och inälvor. Nu får vi dock inte se monstret i dess fullhet men vi får se insidan på det i slutet vilket kan väga lite.

Filmens styrka är grottorna som använts för inspelningsplats för de är enorma och verkligen ett perfekt inspelningsställe för en film i den här stilen. Det är nästan så att man vill bege sig dit bara för att se om atmosfären från filmen hänger kvar där. När det kommer till kända ansikte i filmen så är Michele Soavi idag det mest kända av dem även om Belinda Mayne gjorde lite väsen ifrån sig på vita duken. Här får jag dock känslan av att hon är dubbad då det förekommer fler bekanta dubbningsröster i en och samma film än jag hört tidigare och mina minnen av vitt skilda filmer som New York Ripper och Jättehajen - Vindsurfarnas Skräck kommer och går mer eller mindre konstant. För att återgå till Mayne så är hon smått fin men tyvärr innehavare att par banantuttar så det är nog mest de jag kommer att minnas henne för.

Jag finner mig själv att uppskatta denna mer och mer efterhand som jag ser om den och det är ett bra betyg med tanke på dess inledning är rätt seg. Slutet kunde gjorts bättre för det känn som det är lite påkommet och snävt av budgetbegränsning. Vilket är synd för monstret i sin helhet kunde vi allt ha fått se. Annars en kul film med grymma grottscener och en fantastisk atmosfär i dem vilket räddar filmen. Det finns ofantligt mer filmer med liknande story, fler och bättre monster som effekter än den här men det gör inget för Alien 2: On Earth är en liten pärla som behöver komma fram mer. Så är det bara. Det är en kul liten film vilket är det viktigaste.

När det kommer till Blu-ray utgåvan så är den av skitfin kvalité men redan utgången fast trösta ej för den kommer snart igen både på DVD som Blu-ray. Det bästa är det att den kommer att finnas hos fler återförsäljare samt billigare än första svängen. Så i Mars smäller det så passa då på att knipa ett ex. Det ska jag göra i alla fall.

Inga kommentarer: