lördag 22 januari 2011

Une fée... pas comme les autres - 1956För de dagar då lusten för samhället och dess invånare är på botten och man inte har den minsta tilltro till mänskligheten så är det filmer som denna som lyfter upp en från fördärvet och får en att se en ljusning i eländet, om än liten. Vad det rör sig om här är en film där alla roller görs av levande djur. Vi får se ett litet samhälle med allt vad det innebär som frisörer, brevbärare, sånglärare, snickare osv... Till och med en cirkus kommer till den lilla staden med dödsföraktande grodor som kör motorcykel på väggarna. Precis som det ska vara med andra ord. För att ta ett exempel så får vi bland annat se en räv som tvättar håret på en höna. Oavsett hur fånigt eller gulligt/sött/sinnessvagt detta låter så är det en underbar film.

Nu är inte allt bara sol, dans och glädje utan det finns smolk i bägaren med i form av en elak trollkarl som är efter ett trollspö som en fe lämnat kvar. För att komma över den så måste han ta sig till den lilla staden, kidnappa hunden Kalle, binda honom för att sedan tvinga honom att lära honom en viss melodi på ett piano. Men trollkarlen räknar inte med att vänner ställer upp för varandra oavsett vilket även om det är ett monster löst med i den lilla stilla världen.

Om detta låter bekant så är det för att filmen fanns förr på svensk vhs under titeln Per och Monstret från VideoRama med detta omslag:  

För min egen del så var detta premiär för mig med denna filmen för det blev aldrig av att jag såg den då det begav sig eller så har jag förträngt den. Oavsett vilket så är det en fantastisk film där alla djuren gör otroligt bra ifrån sig och det är massor av modeller som både används som sköts av djuren. När det kommer till djuren så är det en massa kaniner, harar, katter, fåglar, hundar, grisar, gäss osv. Hur de gått till väga för att få dem att bete sig som de gör är mig ett mysterium jag inte vill fördjupa mig för det har säkert inte gått lätt till hela tiden. Oavsett vilket så är det en underbar film att se och man kan inget annat än att ta den till sig för det är verkligen så sött och gulligt som det ser ut att vara. Svår att finna idag men kanske ni springer på den svenska vhsén vilket är något att sträva efter då den har en bra svensk dubb då filmen annars är fransk. Rekommenderas det varmaste till alla för detta är en fantastisk film som man inte kan något annat än att ta till sig.

6 kommentarer:

khenrikm sa...

..."dödsföraktande grodor som kör motorcykel på väggarna". Jag kan svära på att det är Bjuv du pratar om. Är det en dokumentärfilm? ;)

lizzardking sa...

Tyvärr inte men det hade kunnat vara ;)

Geten sa...

Min ripp du kollat på? ;) Helt fantastisk film iallafall.

lizzardking sa...

Det stämmer fint det :) Till och med "stal" din omslagsbild hehe Så tack vare dig så har jag äntligen fått se denna nu så stort tack!

Geten sa...

:) Kan eventuellt styra upp en kopia på Per & Knasindianerna med, bara jag hittar min DVD-r.

lizzardking sa...

Ooh! Det hade varit guld :)