torsdag 27 januari 2011

Video Nasties: The Definitive Guide - 2010



Det var inte bara Sverige som drabbades av censurkåta Hem & Skola-föräldrar, politiker, programledare osv och som fick i gång den hysteri som går under Studio S. Den debatten samt de filmer som sågades, klipptes, stoppades och diskuterades är såklart släppta idag i en box av just Studio s, bolaget som tog sitt namn efter nämnda program. För min del är det inget som lockar för såg man det när det begav sig så tvivlar jag på det är intressantare idag. Filmerna som det blev så stort liv om då är faller under samma kategori då det är långt ifrån alla av dem som har samma effekt nu. Så därför är det roligare att sätta sig in i den debatt, lagstiftning samt häxjakt som ägde rum i England i samma era. Publicitetskåta politiker, poliser och andra "moraliskt" högre stående personer upptäckte och myntade uttrycket Video Nastie som syftade just på våldsfilmer som var ovanligt grova och som dessutom fanns tillgängliga på video för alla.

Jake West, mannen bakom Evil Aliens och Dog House, har inte bara producerat utan även gjort denna definitiva guide som inte bara tar upp tråden från den ursprungliga banningen och låter båda sidor i duellen komma till tals. Vi får se massor av notiser från tidningar om häxjakten på videouthyrare samt artiklar om hur videofilmerna lett personer med svagt sinne att begå brott men även klipp från gamla videouthyrare. Mellan klippen får vi möta bland annat Neil Marshall, presentation onödig samt Christopher Smith, mannen bakom Black Death, Creep och Severance (Severance) samt flera!. Vi får även se Alan Jones, Emily Booth (Evil Aliens) och Andy Nyman Nu ledde denna historiska händelse till att det inte bara blev panik och diskussioner samt tidningsartiklar det ledde även till att vissa blev fängslade för att ha hyrt film som visat sig vara 17 sekunder längre än vad som var tillåtet, polisen stormade videouthyrare och beslagtog filmer som de sedan brände på bål.

Allt som allt så var det 39 filmer som fälldes för våldsamma och hamnade på den klassiska Video Nasties-listan även om man undrar varför en stor del av dem ens var med där. Ytterligare 33 filmer dömdes med men klarade sig undan från det ödet. Idag känns den listan totalt onödig då alla filmerna finns oklippta på DVD med bättre bild och allt vad det innebär att få tag på, även i England. Vilka titlar det är/var får ni då se i den här dokumentären som inte bara visar dem utan även har med varenda en av dem på två extra discar där de visas med intro från de medverkande i dokumentären som vissa kritiker osv.

På skiva två är det de 39 förbjudna filmerna som visas med både klipp, presentation som trailer och på skiva tre så är det de 33 som aldrig fälldes som visas med samma upplägg. Är man inte snål som vissa så lägger man ett extra pund eller två och får den limiterade utgåvan på 5000 ex där det följer med fem vykort med motiv från boken The Art Of The Nasty som visar sig vara från filmerna Cannibal Holocaust, The Driller Killer, I Spit On Your Grave, Nightmares I A Damaged Brain samt Zombie Flesh Eaters. Själv har jag nummer 3342 av 5000 ex. Och sist men inte minst så på skiva nummer ett får vi själva dokumentären Video Nasties: Moral panic, censorship and videotape.

På det hela ett väldigt intressant köp och ett måste i samlingen om man som jag gillar gamla trailers för att se om man missat något. Vad ni än gör så gör inte som jag och sträckkolla boxen för då lär ni vara rätt så trötta på den sen. Själv ville jag till sist strypa Emily Booth när hon skulle visa oss trailern för Werewolf And The Yeti med Naschy och det var tydligt att hon läste helt innantill medan de andra delade med sig av sina upplevelser och åsikter om filmen. Tyvärr så upprepar hon detta en gång till och det var i slutet på disc tre och då kokade denna skåningen. Tack och lov då för Alan Jones som delar med sig av sitt första möte med Fulci som visade sig vara exakt lika otrevlig som han alltid beskrivits att vara. Fulci kräkte på Jones så det kanske inte var det bästa sättet att mötas på. Som sagt, ett välbefogat köp!

10 kommentarer:

khenrikm sa...

Jag gillar censurdebatten, det väcker minnen från när man var yngre. Men Storbritannien är snäppet värre och det märker man på dem än idag tycker jag. Är filmen bra? Spelar ingen roll så länge de tre sekunderna av en hand som blir avskuren är med. Det här får vi tala mer om över en kopp. :)

Weekend Video sa...

Är bara väglaget rätt, din bil tankad med olja så ska det gå att styra upp :)

Mr_v sa...

Den här ska definitivt införskaffas när degen tillåter, verkar vara ett bra köp!
Studio S-boxen finns hemma i hyllan, och jag tyckte att det var jäkligt kul att se programmet i sin helhet och inse hur mycket debattklimatet förändrats. Folk är ju helt rabiata, det är fan skrämmande att se.
I den boxen saknade men ju dock en retroperspektiv-dokumentär, det tycker jag någon svensk filmmakare borde ge sig på att göra.

Weekend Video sa...

Ta en titt på www.play.com där kom jag över min för 25 euro :)

Återkom gärna med utlåtande sen!

Stefan sa...

Såg denna suveräna dokumentär på Fantastisk Filmfestival. Kanske borde införskaffa boxen också. Slående hur lika debatten var där som här. Men där släppte man ju fram kritiker i studion.
Glöm inte checka in nya Rysarnytt ;-)

Weekend Video sa...

Goddamn! Det var snyggt jobbat det! :)

Stefan sa...

Thanks! Kändes som det var dags för ett ansiktslyft. Lite skoj att man kan kommentera prylar nu också.

gorechief sa...

Fullkomligt löjligt med censur. Förstår inte dessa moderna kopplingarna med exempelvis Marilyn Manson och diverse våldsdåd. Trångsynt. Så länge man får peka finger så är man väl nöjd... Köpet är givet, väntar bara på stålarna så kommer både Studio S-boxen + denna stå i hyllan, ska bli mäkta intressant.

Weekend Video sa...

gorechief:
Tack för din kommentar och kul du hittade hit!

Weekend Video sa...

gorechief:
Tack för din kommentar och kul du hittade hit!