lördag 15 oktober 2011

Blitz - 2011En glad amatör får för sig att det är dags att skjuta poliser. Efter att den första har fallit för mördarens kulor så ringer han till en journalist där han ber journalisten nämna ett nummer. Vilket denna gör. Bra säger mördaren då. Just det antalet poliser ska skjutas och mördaren namnger sig Blitz. Vad som inte är med i beräkningen är att Blitz ska få efter sig en minst sagt lika våldsam som mordisk polis som mer än gärna tar till övervåld för att få som han vill. Parar man sedan ihop den här polisen med en ny partner som är föremål för trakasserier på jobbet för att han är gay så blir det desto roligare för oss som bevittnar.

Att det är Jason Statham som är den mordiske polisen är ingen hemlighet bara det att han visar upp en mer kall, oberäknelig brittisk sida som inte kommer fram i hans andra filmer. Och just det gillar jag. Statham spöar upp och misshandlar för fullt utan att vifta med armar eller ben. Så de som förväntar sig en ny Transporter lär bli rejält besvikna. Grabben som älskar Statham ville inte ens se klart filmen för han tyckte den var tråkig. Till svar fick han veta att han inte visste vad som missades.

Paddy Considine som var med här sist i den utmärkta Dead Man´s Shoes spelar här den homosexuelle polisen Porter Nash. Considine kanske inte gör Nash till den mest fjollige polisen i poliskåren men lite fjollig är Nash allt vilket gör det till en fin matchning mot Statham´s machosnut i kofta. Aidan Gillen, som vi älskare av The Wire minns som den aspirerande borgmästaren är även med i renny Harlin´s 12 Rounds, spelar här Blitz och det är ingen spoiler utan det får vi veta så gott som direkt. Här passar hans slyngelaktiga spel in utmärkt och han visar upp en sann sadistisk ådra.

Ska man benämna den här så är det en typisk buddy cop-film i thriller format där de ska ha problem med varandra för att sedan bli bästa vänner. Här kanske de inte blir bästa vänner men de kommer garanterat ha bra kontakt med varandra, den saken är säker. Det är våldsamt mellan varven och även om vi sett det förut så är det coolt att se Statham i hans hemmiljö och visa upp sin sanna brittiska sida. Han gör den här till perfektion och det skulle inte förvåna mig om det blir remakes på Death Wish filmerna och Statham får göra rollen som Paul Kershey.

Blitz visar sig vara en bra action/thriller som kanske inte faller på plats direkt utan den mer smyger sig på en dagen efter när man haft lite tid att ta den till sig. Väl värd att kolla upp för oss som gillar hård brittisk film.

2 kommentarer:

Ty sa...

Good review! Thought this was a pretty good thriller. Statham at his best.

lizzardking sa...

Thanks Ty!