måndag 31 oktober 2011

The Horseman - 2008
Australiensisk film är fanimej på gång får jag allt erkänna. Efter filmer som Red Hill, Animal Kingdom, Storm Warning och nu The Horseman som iofs är från 2008 tillsammans med filmskapare som John Hillcoat så ser det onekligen ljust ut! Steven Kastrissios gör här sin regidebut med en film som han även skrivit, editerat och producerat. Resultatet blev en imponerande debut där Kastrissios har stor hjälp av Peter Marshall i rollen som fadern Christian på en våldsam och blodig resa mot rening för sig och sitt barns skull. Resultatet blev det The Horseman.

En simpel man vid namn Christian får i samband med beskedet om sin dotters död en videofilm med posten som visar henne bli påsatt av flertalet män. Efter diverse efterforskning så kommer Christian fram till att det varit fyra stycken karlar som haft samlag med hans dotter. Nu gör Christian vad varje fader borde göra och sätter i gång med att leta upp de som är bakom övergreppet samt filmandet som distributionen av filmen som går under titeln Young City Sluts 2. Simpelt, hårt och skoningslöst plöjer Christian sin väg framåt de skyldiga.

Det är grått och daskigt vilket gör att användandet av digitalkamera med dess sterila bild flyter ihop till en perfekt symbios och det är inte utan att tankarna ens far till Dead Man´s Shoes av Shane Meadows flertalet gånger under filmens lopp och det är bara positivt då de båda är utmärkta filmer som rör sig i samma landskap. Nämligen hämndens trakter.  Nu får vi bara se fragment av dådet som Charlie´s dotter utsätts för och det vi får se räcker mer än väl för det är inget man vill se mer av vilket däremot Charlie´s hämnd är något man vill frossa i. Charlie går till verket med både kofot som hammare, knivar, pistoler och till och med en pump som används till fotbollar trycks upp i kuken på en av dem och används sedan för fullt till min belåtenhet.

Som ni ser så är det inte direkt några trevliga saker som svinen utsätts för och det är med all rätta. De ska lida och pinas för sina övergrepp och det här kommer inte att drabba någon som inte ska drabbas. Rättvisa ska utdömas oavsett pris. Något som även kräver sitt pris av Charlie själv.

The Horseman är en hård, skoningslös film som bara måste ses om man är intresserad av bra film och inte bara betygsätter filmer efter mängden av gore i dem. Här serveras en simpel story med trovärdiga karaktärer och ett stort gäng jävligt slemmiga personer som ser till att vårt intresse för deras demis hålls på topp. Lägg sedan till ett suveränt agerande av Peter Marshall som jag innerligen hoppas på kommer att få fler roller efter rollen som Charlie för det är han synnerligen värd. Mitt ex av filmen på Blu-ray är på väg hem nu för detta är ett givet köp i samlingen och som om det inte räcker så är The Horseman för mig en av det här årets bästa filmupplevelser. Mina varmaste rekommendationer på The Horseman. Mycket nöje!

5 kommentarer:

Jesper sa...

Suverän film! Får kolla upp Red Hill för den har jag helt missat!

lizzardking sa...

Det tycker jag du ska göra!

Mr_v sa...

Håller med, det här var en härligt hårdkokt rackare. Mitt enda klagomål är att man inte får veta nåt om faderns och dotterns förhållande innan hon dog, det antyds att han känner skuld men skrapas bara på ytan.Fast det är kludd i marginalen, den var jävligt bra och känndes i magtrakten rätt länge efteråt.

lizzardking sa...

Själv fann jag det rätt smart att man inte riktigt fick veta vad som låg bakom deras uppbrott. Det blev lite starkare på det viset. Det är en mäktig film och sådana ska kännas efteråt ;)

Jesper sa...

Precis min tanke, det är just därför den går från bra till svinbra