söndag 23 oktober 2011

Let Sleeping Corpses Lie - 1974



Jepp, Weekend Video har sållat sig till fållan och skrivit om den spansk/italienska zombiefilmen som är inspelad i England eller åtminstone delar av den. Resten är är inspelat i Italien och Spanien. När det kommer till titeln så är det tvåtusen variationer på vad den här filmen egentligen heter så här kommer den inte bara den spanska utan även den italienska samt alla andra versioner man kan tänka sig:

  • No profanar el sueño de los muertos
  • Non profanare il sonno dei morti
  • The Living Dead at The Manchester Morgue
  • Don't Open the Window
  • Da dove vieni?
  • The Living Dead
  • Breakfast at The Manchester Morgue
  • Breakfast With the Dead
  • Brunch with the Dead
  • Weekend per i morti
  • Weekend with the Dead
  • Invasion der Zombies
  • Das Leichenhaus der Lebenden Toten
  • Levende Doden in het Lijkenhuis
  • Massacre des Morts-Vivants
  • Dejen que los Muertos Duerman
  • Zombi 3 - Da dove vieni?
  • Fin de semana para los muertos (shooting title)
Där fick ni allt lite att bita i.

Storyn är simpel. Den italienska superhingsten Ray Lovelock, från fler filmer än jag vill minnas, är med här i ett väldigt klädsamt skägg får jag allt erkänna. Här är han en antikhandlare eller något som ska ut på landet för lite chillin´ and killin´ men det blir mer killin´ an chillin´ för Ray. På väg kör en stressasd dam (Christina Galbó) på hans båge. Nu tar Ray lagen i egna händer och får henne att leverera honom dit han ska men det slutar på ett helt annat sätt. Den brittiska lantbruksmyndigheten han nämligen kommit på en maskin som ska utrota allt ohyra för bönderna men räknade inte med att dess frekvenser ska ha en motsatt effekt på de nyligen avlidna. Så resultatet blir att Ray får röven full av både stressad dam, elak polis och hungriga nyvaknade döda som bara vill sätta gaddarna i honom.

Så vad gör att den här sticker ut i den enorma marknad av zombiefilmer då? Ingen aning. Det skulle vara effekterna av Gianetto De Rossi som iofs är med i en stor del andra zombiefilmer med så det sket sig. Jag vet faktiskt inte. Det kan vara att filmen känns lite mer seriös än till exempel Oasis of the Zombies eller Dawn of the Mummy. Eller så är det att jag inte direkt ser storheten i den som den stora massan gör. Oavsett vilket så är Jorge Grau´s film bra, inget snack om saken. Den är gjord med en seriös hand vilket märks och det öses kanske inte på med gore vilken andra filmer gjort för att dölja sin egen otillräcklighet därför att Grau vet att hans film levererar tillräckligt med spänning för att behöva förlita sig på det.

Lovelock som mest framstått som en pretty boy för mig sköter sig bra i rollen som zombiedräpare med ett mission. Och hans konstanta kontroverser med Arthur Kennedy gör att filmen ökar i trovärdighet än bara att fungera som ett redskap för att visa lite slafs och gore. Kennedy och Lovelock är varandras motpoler fullt ut vilket kommer till att leda till dramatiska vändningar för dem båda till slut.

När det kommer till goreavdelningen så levererar De Rossi för fullt med bra makeup och några av de bästa zombierna sedan Fulci´s Zombie och Romero´s Day of the Dead. Ingen lila sminkning här som slutar vid kragen inte utan det till och med bjuds på en naken karl i bara fillingarna som nästan får drasen satt i eld av en närgången Lovelock. Grau vet mer än att bara leverera en trovärdig film, han vet att få till en grym stämning med och den bästa inkarnationen av den är scenen som utspelar sig på kyrkogården. Den är grym! Lovelock och Galbó instängda i en krypta medan tre zombies med tillgång till verktyg i form av gravstenar gör sitt allra bästa för att bryta sig in. Filmens bästa scen och fullkomligt oförglömlig.

Med den scenen i åtanke så kanske jag tycker den är snäppet bättre ändå än jag först ville ge den kredit för. Vad kan jag säga? Jag är en ovärdig mask. Ge den en chans åtminstone. Det är den allt värd.

2 kommentarer:

Dead Moon Night sa...

Detta är en av mina favorit zombierullar och faktiskt en av de få filmer jag hade skyhöga förväntningar för innan jag såg den och som efter filmens slut blev besannade!
Här är min recension:
http://deadmoonnight.blogspot.com/2011/05/let-sleeping-corpses-lie-1974.html

Weekend Video sa...

Tyvärr kan man inte undvika de höga förväntningarna gällande den här då precis alla verkar hylla den. Visst har den sina stunder men den är inte det mästerverk som den målas upp som. Bättre har jag sett men den är långt ifrån dålig.