fredag 18 juli 2008

L.A. Takedown - Michael Mann - 1989


En värdetransport rånas snabbt, smidigt och smart. Dock inte för smart då en av rånarna låter sig provoceras av en av väktarna och skjuter honom. Snart är alla väkterna döda, liggandes på marken. Kvar är endast den kraschade bilen samt tomhylsorna.

Detektiv Hanna sätts på fall och målmedveten och driven som han är är han snart på spåret av rånarna. Dock inte lika lätt som han tror det ska bli, blir det. Deras ledare är precis som Hanna fast på andra sidan lagen.

Jepp, ni gissade rätt. Detta är Heat. Fast för första gången. Michael Mann är regissör här med och denna är gjord för tv. Inget direkt blod i centrum och inga svordommar. Men ändå en kraftig film.
Rånen som förekommer är hårda och väldigt bra gjorda. Precis som i Heat. Heat är så gott som en remake rakt av från denna. Denna känns mer som en förhandskopia av samma film, gjord för att testa vattnet innan Mann hoppade i det.

Mann är en väldigt bra regssör som jag gillar väldigt skarp. Hans director´s cut-version av Miami Vice-filmen är en mycket bra film som jag återkommer ofta till i mitt eviga tittande och han har gjort många bra filmer bland annat Manhunter med William Petersen med den oslagbara Brian Cox i rollen som Lecktor.

Detta är en väldigt bra film med med ett helt annat slut än det vi tvingades på i Heat. Väldigt mycket bättre och mer tillfredsställande.
Det som man kan tycka är lite dåligt här är skådisarna. Vissa av dem är inga höjdare och den mest kända av dem måste vara Michael Rooker men man slipper det groteska överspel som Al Pacino fick igenom i just Heat. Det är jobbigt att titta på emellanåt.
Skottlossningarna är nästan lika intensiva här som i Heatdock inte lika påkostade men fan så bra!

Ett bra alternativ om man gillar Mann och vill se hur Heat egentligen borde sett ut. Sen att denna bara är hälften så lång borde locka lite med.
Bra film!

Inga kommentarer: