måndag 21 juli 2008

Rituals - Peter Carter - 1977


5 läkare beger sig ut i vildmarken på sin årliga campingtur. Allt går till en början bra för att sedan börja eskalera allt mer och alltmer våldsammare saker sker. Plötsligt finner de en morgon sig att vara utan skor i vildmarken och den ende av dem som varit smart nog att ta med sig ett extra par ger sig av för att finna hjälp då deras hemresa är inte förrän 6 dagar senare.

Medan de ligger och tar det lugnt är det någon som plötsligt kastar in ett bo vilda getingar till dem, lockar dem över en vild fors som är kryddad med björnfällor vid vadningsplatsen och allmänt sprider obehag.
Tydligen är där någon som vill dem illa i skogen!

Detta är utan tvekan den bästa survival-flick jag har sett!
Jag såg denna för många år sedan på vhs under titlen Floden Utan Återvändo och fann den då tråkig och seg samt klippt. Nu såg jag om den på någon dvd-r jag hade liggandes sedan länge i en låda och blev totalt överkörd!

Hal Holbrook spelar sitt livs roll här som Harry, en läkare med sin bror med sig, tror jag det var. Han har en mörk hemlighet han bär på och ju mer de kommer längre och längre in i vildmarken ju mer brutalare och hårdare blir han och mer kommer fram av den.
De andra spelas även de bra av för mig okända lirare som också presterar bra. Vissa avpolleteras snabbt ur filmen medans andra varar länge.

Filmen är inspelad i Kanada och för Kanadensiska pengar. Kanske inte världens bästa budget men det är ett så stort underhållningsvärde i denna och rollprestationer så det vägs upp ordentligt.
Regissören Peter Carter har tydligen en fascination för storslagna miljöer då detta inte är den enda filmen han gjort i just sådana. Han ska i alla fall jag kolla upp närmare.

Filmen är inte bara fylld med vacker natur, precis som jag älskar i sådana här filmer, utan det är även en liten slasher om man nu vill se den som en sådan. Jag föredrar att se den som en survival-flick då de är ute i buschen och måste ta sig igenom helvetet för att kunna överleva. Andra sköna filmer i liknande miljöer är Survival Quest av Don Coscarelli. Kanske ingen slasher men ändå en bra film i enorma miljöer precis som denna.

Personen som förföljer dem är aldrig i synfältet förrän precis i slutet och det gör verkligen sitt för att bygga upp stämningen! Vissa scener är rena nagelbitarna då de är fantastiska dock vill jag inte avslöja dem här. En sak jag verkligen gillade var samtalet mellan Harry och hans bror, då brodern pratar om sin före detta pojkvän och det drivs inte med hans sexuella läggning på något vis och Halbrook tittar på honom precis som han tycker det är tråkigt att han fallit för en sådan usel typ. Mycket fin scen.

Slutet är en höjdare där Halbrook till sist ser ut som en krigsveteran samt en förlaga till Stallone i First Blood. Allt eftersom de sjunker längre och längre i från varandra och in i vildmarken ju brutalare och primitivare blir de själva med. Det förekommer även en magnifik scen i slutet där de behöver göra en hemsk sak och den som jagar dem står på en höjd på lagom avstånd i från dem och bara tittar på. Vi tittare ser honom medan de i filmen inte gör det.

En av de bästa filmerna jag sett i år och denna rekommenderas varmt!!!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Riktigt, riktigt bra recension! :)

Weekend Video sa...

Tackar för det :D
Vad glad jag blir!
Precis som alltid så har man allt klart i huvudet och när man väl ska till och skriva så är det tomt! haha
En underbar film och tack till dig Fred för du påminde mig om den :D