tisdag 8 september 2009

The Comedy Of Terrors - 1964



Höjdarteamet av Karloff/Lorre/Price är tillbaka och denna gången har de fått Basil Rathbone med sig. Så även puman Joyce Jameson. Price driver en begravningsbyrå som han har utmanövrerat från svärfar Karloff, i källaren huserar Lorre som är medhjälpare och allmänt fungerar som avreageringsobjekt för Price när han krökar. Jameson är den lidelsefulla frugan som bara vill ha fysisk kärlek och har imponerande lungor men en taskig pipa. Men när Price inte får in kunder i den takt han vill ha så ordnar han det själv på sitt eget lilla vis och när plötsligt hyran för ett helt år ska drivas in så är det lägligt att se till så att den ansvarige bakom lämnar in tofflorna för gott, dvs Rathbone. Men han visar sig vara en svår nöt att knäcka och ännu svårare att begrava.

Om det inte har framgått så är detta en riktigt skön svart komedi med en skönt spelande Price som verkligen visar sin komiska begåvning. Lorre och Karloff är mer laidback här medan Rathbone ger Price en rejäl utmaning om komiska höjdpunkter. Stämningen är riktigt skön och det är en riktigt fyndig dialog som lockar till många skratt. Gott om slapstick och för oss som minns Abbott och Costello då väcker denna fina minnen. Deras ande vilar fint över denna filmen.

Detta är en riktigt kul film som är bättre än The Raven och funkar fint att se back to back med den eller varför inte för sig själv helt enkelt. Price övertygar mig bara mer och mer och det är härligt att se. Scenen i början med kistan är riktigt skön och sätter tonen för filmen direkt och därefter så går det bara uppåt. En härlig film som rekommenderas varmt.

Inga kommentarer: