måndag 21 september 2009

The Omega Man - 1971



Charlton Heston är en karlakarl. Så är det bara och hade det inte varit för honom så hade inte denna remake på The Last Man On Earth blivit så bra och cool som den är. För Heston har precis den coolhet i sig som rollen kräver. Han är The Omega Man helt enkelt. Upplägget är det samma. Heston är den sista mannen på jorden och de andra överlevande är mutanter och vill han inget väl alls. Heston dödar dem på fläcken när han ser dem och de gör sina försök att dräpa honom. Men så kommer dagen då han upptäcker att han inte är ensam som han trott och allt får en ny mening och en massa oväntade vändningar.

Vad som verkligen sticker ut här är den känsla av isolering och tomhet de fått till. Scenerna där hela L.A. är folktomma och öde är skitsköna och imponerande att se och även de scener där Heston sliter fram kpisten och mejar vilt från sin bil är läckra. Stämningen är skön även om den inte har samma stämningen som filmen med Price vilket är förståeligt då detta är mer en actionthriller än en rysare som den.

Skön dialog, härlig närvaro av Heston och en imponerande folktom stad gör detta till en riktigt bra och underhållande film med ett fint tempo som flyger fram. Jag gillar den och även om det är en remake så står denna fint på egna ben och funkar fint back to back med originalet. För två fina filmer på rad med två lika fina skådisar så kan inte en sådan stund vara fel på något vis alls.

Rekommenderas varmt!

3 kommentarer:

khenrikm sa...

Gillar denna - Heston kan bära en film minsann. Apornas Planet är ju faktiskt fortfarande svinbra. Och så blir han ju jordens frälsare i denna, komplett med jesus-pose i slutet. Sweet!

Weekend Video sa...

Jag gillar denna mer än Apornas Planet för den blir så seg innan det fina slutet kommer. Men får nog se om den vad det lider för grabben tjatar om att få se den.

Jockeman sa...

Grymt bra film det här!