söndag 13 september 2009

Evil Dead II: Dead By Dawn - 1987



Raimis remake på sin egna The Evil Dead följer alla uppföljar/remake-regler. Denna inte bara spöar originalet med hästlängder, den begraver liket efter den med och pissar på graven efteråt. Är det inte härligt med film så säg. Bruce Campbell har bättre koll på skådespeleriet denna gången och sköter sig fint här. Humorn är allestädes närvarandes och Sarah Berry som bara gjorde denna och C.H.U.D. II - Bud The Chud är het som övermogen flickscout, hubba hubba! Tråkigt hon inte syns till mer för hon är verkligen skön här. Raimis vansinniga kameraåkningar fortsätter här med och Campbells åktur mellan träden är en skön upplevelse med ett härligt resultat.

Längden på knappa 80 minuter är ett välkommet inslag då underbart är kort som de lärde i Lund skriftar om. Egentligen är där inget nytt att skriva om denna som inte skrivits redan så jag kan dra en vits i stället. Har ni hört den om när Bellman gick i filttofflor? Nej? Bra, för det har ingen gjort för han gick så tyst.

Men för att gå tillbaka i tiden så var jag full en gång och gick på bio och såg Strul, jag skrev jag var full! På väggarna hängde bilder på just denna filmen. En klasskamrat hade tjatat om denna hur länge som helst så den hängde kvar i minnet. Men han jag gick med ville hellre se Strul så denna blev det inget av. Något senare så hittar man denna på vhs i den lokala Konsum-butiken så den hyrs, hem till polaren för visning. Givetvis är en annan polare där. Men denna åker på. Med resultatet att två hade roligt på filmens bekostnad och endast en försvarade den, dvs jag. Klippt så in i helvete var den men vilken åktur detta var. Men att behöva försvara en film man inte sett men redan innan den ens var sedd man visste man skulle älska är inte det enklaste. Men jag stod på mig och de häcklade lång tid efter men det avfärdade jag som att de var okunniga pajaser som inte ens kunde se skönhet i en klippt film. Själv älskade jag den och såg den minst en gång om dagen i 3 månaders tid. Klippt, minns det. Men när väl den var sedd oklippt så förlorade den sin magi för mig. Vet ej varför egentligen men den tappade sin magi för mig. Allt det man hade missat var nu på sin plats men det var inte samma. Underligt men sant.

Men nu, många år senare så funkar den fint oklippt men det är inte utan att man fram minnena vid varje gång denna åker på och minns ungdomens bravader. Så även en klippt film kan ha sin speciella tjusning, glöm aldrig det!

4 kommentarer:

Ninja Dixon sa...

Helt klart den svagaste delen i serien. Ett par höjdpunkter, men blir tjatig i längden.

mamoulian sa...

Skulle se denna med morsan men hon fick spelet innan Brusse flygit färdigt in i trädet ;-) Rent nostaligiskt är detta den klart hetaste i serien!

Weekend Video sa...

Inte bara nostalgiskt utan även film som underhållningsmässigt är denna bäst. En klar vinnare och ensam herre på täppan hos Raimi.

khenrikm sa...

Vad kan vara mer otäckt än Thorsten Flinck som gängledare i fängelset? (Strul). Men ja, denna är mer välgjord. Det är därför jag gillar ettan mer. Men varför diskutera struntsaker när vi alla kan vara överens om att Spindelmannen suger!