måndag 14 september 2009

Fright - 1971



Välkomna till den allra första slasher och den som satte standarden för hur de ska vara. Carpenter rippade hela konceptet till Halloween härifrån till och med. Nu menar jag inte själva idéen med Myers och masken utan konceptet med en ensam barnvakt med barn som finner sig jagad och skändad av en psykopat, psykologen, de inkompetenta poliserna och den slutliga uppgörelsen. Regisserad av Peter Collinson, som tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt pga cancer, bjuds vi på här en en bra story, fint tempo och en jäkligt bra stämning. Inget direkt våldsamt eller blodigt men ändå blodigare än just Halloween.

Det är rätt roligt att en liten Brittisk rysare som denna kom att starta en sådan trend inom film och en helt egen genre, slasher/barnvaktsfilmen. För hur många filmer finns det egentligen där vi får se en ensam barnvakt bekämpa en psykopat vare sig han är inne i huset, via telefonen eller han är utanför? För många för att räkna ihop snabbt tycker jag. Men här är den som startade det hela.

Susan George, alltid snygg men otroligt het här, ska passa Honor Blackmans barn när hon ska på krogen med maken. Paret är ängsliga och man märker direkt att något inte stämmer. Och snart nog så fort de lämnat så börjar det hända underliga saker utanför huset och lagom snabbt så ringer det på dörren med. Vi vet vem det är men det gör inte Susan och hon lär snart nog märka vem eller rättare sagt vad hon är på väg att släppa in.

Simpelt koncept men en grym stämning med fint skådespelerie av både George som Blackman och framför allt Ian Bannen, som vi ser som den spetälske i Braveheart, är brutal som den ovälkomne gästen. Här bjuds vi på en brutal misshandel, skändning av kvinna och än en gång ett grym stämning. Både George som Blackman visar hud så alla njutare av fina kvinnor bör verkligen hålla korpgluggarna öppna här. Gillar man slashers och missat denna så har man verkligen något att kolla upp. Att sedan George har smaken att kolla på Plague Of The Zombies gör det inte sämre heller. Het kvinna med otroligt fin filmsmak får jag allt säga!

Rekommenderas varmt!

3 kommentarer:

khenrikm sa...

Tack för bra tips. Spetälska ska då alltid göra väsen av sig. Jag tycker dom tar för mycket plats i samhälllet idag - dom borde interneras i läger nånstans ;D

mamoulian sa...

Funderat på om man skulle se denna själv... Man får ju ha en försökskanin först ;-D

Weekend Video sa...

Spetälska är bara SÅ ute, alltså! ;D
Och försökspersoner behövs alltid med :D