torsdag 17 september 2009

The Jericho Mile - 1979



The Jericho Mile, regisserad av Michael Mann, handlar livstidsfången Larry "Rain" Murphy som sittter inne för mord på sin far i Folsom. Dagarna tillbringar han med att springa, inget annat. Inga gängaktiviteter eller gruppvåldtäkter i duschen för hans del utan det är löpandet som gäller. En dag kommer de i ledningen på att han inte bara springer utan att han verkligen springer fort. Rekordfort till och med! Så en test utförs och snart nog så kommer anbudet att tävla utanför gallret men Rain nekar. Så tävlingen läggs innanför murarna och en bana anläggs till sist. Men allt är inte rosenrött innanför gallerna och byråkratin har sina principer och förmaningar de med.

Peter Strauss, denna underskattade skådis, spelar Larry "Rain" Murphy. Ed "Fucking" Lauter allas våran Weekend Video-hårding, spelar tränaren från utsidan som tränar Rain. Brian Dennehy spelar den slemmige ledaren Dr. D för det Ariska Broderskapet innanför murarna i Folsom. Geoffrey Lewis psykologen som vill innanför Rains skalle och det förekommer många av Folsoms egna intagna i de andra rollerna med. En av dem till och med var Strauss livvakt under inspelningen. Och under själva inspelningen så skedde 13 knivhuggningar och ett mord bland de intagna men filmteamet märkte aldrig något av det eller ens såg något våld, underligt nog.

Mann har visat många gånger vilken bra regissör han är och han gör oss inte besvikna här heller. Inte hans bästa men en fin film som till och med lyckades röra mig lite. Strauss är en fin aktör och det visar han inte minst här. Det skulle faktiskt vara roligt att höra hans tankar om denna i dag. Samma med Dennehy. Gillar man prison-flicks så är detta ett bra val. Inget direkt våld men gott om polismustascher, polisonger, mössor i varierande färger och hårda interner. Tyvärr inga långa omotiverade duschscener men däremot en massa scener med karlar som pumpar skrot.

Väl värd en titt om ni springer på den för filmer som denna görs verkligen inte i dag. Hade de gjort det i dag så hade väl alla de intagna varit cgi-gjorda antar jag. Så därför är filmer som denna guld. Mycket nöje!

4 kommentarer:

khenrikm sa...

Fängelsefilm *kan* ju vara bra även utan anala våldtäkter och tvålskojeri i duschen. Det är inget krav med grov förnedring, men det är klart att man förväntar sig det.

Weekend Video sa...

Tänk så tomt det vore i filmens värld utan dessa underhållande kriterier så jag tycker en fond borde startas just för det ändamålet att det SKA visas mer sådant på just tv. Gärna efter Bolibompa med :D

khenrikm sa...

Äsch, en anal våldtäkt med CGI är ju inte samma sak... *suck*

Weekend Video sa...

Sådant är bara en skymf mot en hårt arbetande man som vill koppla av efter en hård dag i hamnen. Cgi + anal våldtäkt = no thank you!