torsdag 7 april 2011

The Librarian: Quest for the Spear - 2004Hey! Det här var en verkligt trevlig överraskning då den koms över i en bra deal tillsammans med sina två syskonfilmer. Noah Wyle från Cityakuten spelar här en nörd som får jobb som bibliotekarie på ett stort museum. Vad han däremot inte har en aning om är det att det gäller att inte bara låna ut böcker utan att försvara samt finna legendariska som historiska föremål av betydelsefull mening. Här finns allt från den heliga arken till Kung Arthur´s Excalibur, en gås som lägger guldägg, en mumiefierad Kung Midas och ni fattar resten. Med andra ord, lite mer värdefulla saker än någon gammal filippinsk actionfilm. När det sägenomspunna spjutet som stacks i Jesus sida kommer på tal och en del av det stjäls, då är det dags för bibliotekarien att rycka ut och rädda dagen. Till sin hjälp har han puman Nicole Noone (Sonya Walger). Till motstånd får de den före detta bibliotekarien nuvarande skurken Edward Wilde (Kyle MacLachlan). Fast en oväntad motståndare får skurkarna i form av den gamle marinsoldaten Judson (Bob Newhart) tillika Noahs´s chef.

Detta är Bob ---->

En annan puma i filmen är den obligatoriska asiatiskan med överdriven sminkning, slingor i håret, svanktatuering, avklippta golfhandskar samt nitbälte. Hon företräds av Kelly Hur. Jag måste erkänna att där hade jag inte haft några problem med att konvertera till risätandets ädla konst. Andra kvinnor är Jane Curtin och Olympia Dukakis, båda utmärkta i sina roller även om de är små men fungerande.

Filmen består till en stor del av digitala effekter och blue screens vilket fungerar oroväckande bra för en gångs skull. Men så är filmerna gjorde för kabeltv-bolaget TNT så där finns resurser att hämta ifrån. Vad mer som gör filmen så underhållande är den delikata blandningen av väl avvägd humor, lagom spänning och ett bra tempo. Saker och ting flyter på som de ska och man behöver bara flyta med och slappna av. Den enda gång det blir lite för banalt är i fightingscenerna då det blir uppenbart att regissören Peter Winther inte har en aning om hur han ska regissera dem. Det blir bara smått pinsamt och drar ner filmen lite om man nu vill låta sig beröras av det. Själv valde jag att småle under dem bara och ta dem för vad de är. De är korta och inte så värst många medan filmens övriga äventyrsscener är flera samt desto mer underhållande.

Skiter man i de taffliga fightingscenerna i slutet och fokuserar sig på Wyle´s komiska talang samt bra spel, de trevliga brudarna och den överlag gemytliga stämningen så får man en perfekt underhållande stund framför burken. Inget man behöver anstränga hjärnan för att hänga med i utan den sortens avslappnande film som ibland är sköna att tillbringa tid med. Som innan jobb till exempel eller en bakfull söndag. Kanske ingen man visar för polarna utan mer för de stunder när man vill vara för sig själv. En oväntat kul och underhållande film så nu ska det kul att se de andra två filmerna. Väl värd att kollas upp om man gillar den här typen av film.

Inga kommentarer: