torsdag 28 april 2011

Brutt - 2011



För snart två år sedan recenserade jag här debutfilmen Arkusan Martinsson av Jimmy Johansson. En minimalbudgetsfilm gjord med knappa medel och av/med goda vänner. Nu är en fristående prequel till den här och det är den som jag fått äran än en gång att recensera. Handlingen den här gången är om fyra kamrater, Acke, Alle, Fabbe samt Bonke, varav två av dem har en skuld på lite röka till den lokala hårdingen Ronkas. Studenten är precis avklarad men Ronkas ligger på och vill driva in skulden i rappet och vännerna vet ej hur det ska gå till. Allt prövas i jakten på pengar och här skyrs inga som helst medel för att komma ur denna knipa. Det som börjar med enkla saker som lura till sig pengar genom radioprogram tar sig snart vidare till porrfilmsinspelning, försök till rån till rena turen. Problemet är bara att killarna inte har turen med sig det minsta.

Till skillnad från Arkusan Martinsson så är det här en avsevärt roligare film med många skratt till följd av oväntat dråpliga situationer även om det i ärlighetens namn flippar ut lite väl mycket i slutet. Scenen med pungkulan och fingret var jäkligt kul men där sedan eskalerar till bajs och våld så blir det lite väl urspårat. En del av vändningarna tyckte jag var inte bara oväntade de var även rätt kanske inte extrema men urspårade med tanke på att det här för min del funkade bra som det gjorde. Vad som man får intrycket av att vara en komedi blir i slutet mer en smått bisarr film med kannibalism. Hur det kommer sig till den punkten får ni allt själva ta reda på genom att köpa filmen direkt genom grabbarna bakom den via deras sida Brutt.

Fans av Troma och Lloyd Kaufman bör slå ett öga här då Lloyd är med i en snabb sekvens som Acke´s farfar och han till och med pratar svenska, det ni! Andra kändisar är filmprofilen SEO som här spelar G.G, Ahlin(!) och är farsan till Fabbe i filmen. Och om det inte räcker med de två så får vi även Sveriges porrkung Mike Beck under sitt riktiga namn Mikael Beckman som radioprataren som det rings in till i filmen. så det var inte han som spelade porrfilmsregissören Gonzo i filmen som jag först trodde. Kanske borde se en av herr Beck´s filmer antar jag...

Med andra ord en salig blandning av de diverse stilar bjuds det på här vilket ger ett rätt splittrat intryck. Filmen är kul men när det flippar ut väl i slutet och man inte ser vart det barkar så blir det lätt att man undrar vad fan var det som skedde och var det verkligen på allvar? Hade filmen fortsatt i samma bana med de snedtramp som killarna gör i filmen så hade det inte bara varit en roligare historia utan även en jämnare film.

När det kommer till de inblandade i filmen så var mina favoriter de två rumskamraterna Fabbe och Bonke. Spelade av Claes Fredriksson och Benny Johansson. Inte bara var de bäst utan de även hade ett minst sagt underligt förhållande får jag säga. Det var också de som drog ner mest skratt hos mig. Speciellt duschscenen var lysande. Som filmskapare är Jimmy Johansson på rätt väg bara han får till ett bättre manus med mindre drastiska svängar för här funkade det inte riktigt. Även om jag förstår han ville göra något eget och inte bara en rak komedi. Ett underhållande film med tanke på dess förutsättningar med fyndig dialog i det stora hela som är väl värd att se för de som gillar oberoende filmer och vill stödja scenen.

2 kommentarer:

khenrikm sa...

När ska de ge ut Film & Video igen? Kan man samla både SEO och Micke Beckman så kan man väl hitta de andra gamla klipporna också? I alla fall till ett härligt jubileumsnummer!

Weekend Video sa...

Kanske kommer med nästa film?