söndag 3 april 2011

The African Queen - 1951


John Houston´s Afrikas Drottning är en film som sitter i ryggmärgen på en då den sågs ofta i barndomen precis som John Ford´s magiska The Searchers med the Duke. Även om den inte står lika högt i kurs hos mig som The Searchers så är det lik förbannat en stark, romantisk och alldeles fantastisk film med utmärkta prestationer från Humphrey Bogart som Katharine Hepburn då de är perfekta i sina roller. Bogart som den smått alkoholiserade skepparen Charlie Allnut som bara vill glida fram i tillvaron och undvika hela kriget som precis kommit till Afrika med tyskarna. Hepburn glänser som missionärskan vars bror dött till följd efter tyskarnas framfart i deras församling. Ungmö som hon är så är hon kanske inte det mest passande sällskapet från Charlie när suget efter gin faller på. Och snart nog så är det Rose som tar över och direkt föds planer på att slå tillbaka mot tyskarna och Charlie finner sig själv och sin kära båt att vara högst inblandade vare sig han vill eller ej.

När man ser filmen i dag så slår det mig hur pass enkel den är i sin uppbyggnad med simpla effekter och vackra miljöer. Inget raffinerat när det kommer till kulisser ej heller några silikonstinna anorektiska ryska modeller som ska puta med läpparna och försöka se sensuella ut. Ej heller får vi se några Hollywood broilers sprätta runt i all sin metrosexualitet och flexa sina gympumpade muskler. Ta bara scenen där Bogart drar båten genom den täta vegetationen och blir full av iglar. Ashton Kutcher hade hellre dött än gjort något sådant. Den saken är säker. Utan här får vi Bogart vid 51 års ålder och Hepburn vid 44 års ålder och de ger sig in det hela för fullt och bjuder på ett suveränt spel som man aldrig glömmer väl man sett filmen.


 

 Att sammanfatta Afrikas Drottning är inte det lättaste för det är en såpass omvälvande upplevelse att man måste se den minst en gång i livet. Man skrattar, håller i sig när det går undan och man gråter i slutet. Filmen spelar på alla känsloregister och det är det som är styrkan i de gamla godingarna att de inte bara begränsade sig till en genre utan de blandade in allt. Allt för att göra upplevelsen till så fulländad som möjligt. Och det är Afrikas Drottning, speciellt med dess Blu-ray-släpp som kommer att stå fint bredvid min Blu-ray på The Searchers i hyllan. Glöm inte bort bara det var med rollen som Charlie Allnut som Bogart fick sin enda Oscar, en Oscar han var väl värd. Bogart och Hepburn, vilket makalöst par i en lika fantastisk film som bara måste ses. Själv grät jag nu när jag såg den. Så bra är den!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej. Kanon att du tog upp en sån här klassiker så dagens "ungdomar" kanske kan bli motiverade att se en riktigt bra film. Endast 19.50 i matbutiken nära dig ;-)
Bara Bogarts rollnamn är ju en klassiker för tusan.
Keep up the good work,bästa filmsajten. Ha det bra.

Kim Scott.