tisdag 12 april 2011

3:10 To Yuma - 2007



James Mangold´s remake på originalet med samma namn från 1957 är en rejäl ansiktslyftning, minst sagt. Från en film med Glenn Ford som mest utspelar sig på ett hotellrum, om jag inte minns fel, så får vi här betydligt mer action. Det lovar jag. Vad som utspelar sig här är det att gangstern Wade (Russell Crowe) tillfångatas och ska skickas till fängelset Yuma för att hängas. Eftersom ingen vågar ta det på sig så ställer den enbente, fattige farmaren Evans (Christian Bale) upp i ett försök att rädda sin farm. Vad som ser ut att vara en våldsam resa blir plötsligt ännu våldsammare när inte bara indianer, Wade´s gäng lägger även de sig i transporten precis som andra som vill åt Wade som hämndsugna bröder. Allt som kan hända bara det att det blir som värst precis innan tåget kommer för att hämta sin fånge för färd till Yuma.

James Mangold som annars har gjort den fina Copland visar här att han även sköter westerngenren med bravur för detta är en av de bättre moderna westerns som gjorts fast Open Range har den en bit kvar till. Mangold ser till att vi får mer än de sedvanliga stereotyperna här då Wade visar sig vara mer sympatisk än Evans som är familjefar och krigsveteran. Allt är inte svart och vitt här. En annan sak som lagts ner energi och tanke på är det att vi slipper alla dessa vita tänder och släta ansikte som annars är så moderna att visa upp. Heather Graham i From Hell är ett sådant exempel utan här är det taskig tandhygien och flottigt hår som gäller. Timotej är helt enkelt spårlöst borta i den här produktionen. Vad som jag tycker det är för lite av är det att vi får för lite av indianerna. För vad är en western utan en stabil skalpering?

När det kommer till birollerna så ser vi Peter Fonda i fin form, Luke Wilson med rejält skabbiga tänder, Gretchen Mol, som jag trodde var borta från filmandet helt! Och Ben Foster från den mästerliga Pandorum. Med andra ord, en rejäl besättning och fler är det säkert som jag missat fast det vi får leva med. Laddad med action, underbart foto med fantastisk miljöer och bra skådespeleri så kan det här vara ett tips ifall ni redan sett Open Range. Jag är fullt nöjd med den ochför er som inte sett den så var bara beredda på att det är inte helt lätt att förutse hur det ska sluta.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Open Range är alltså så bra? Då får jag plocka fram den. Köpte den för 50 spänn för nått år sen,2 DVD för 99:-. Tack för påstötningen.
Vad beträffar Westerns så tycker jag att det finns åtminstone 2-3 varianter: Dels den med indianer och cowboys, sen den där det bara är "vita" (om man får säja så) med och så den där varianten där indianerna kommer in på ett hörn sas.
norwood

Weekend Video sa...

Open Range är en lysande film om än lite långsam i sin uppbyggnad men väl värd varje minut. Westerns i övrigt gillar jag skarpt förutom spaghettiwesterns där det finns otroligt mycket skit. Är det sedan med indianer i dem så är det ännu bättre!

Ty sa...

Russell Crowe did a good job playing a villain in this. One of his best roles is in Virtuosity with Denzel Washington.

Weekend Video sa...

I have that one but haven´t gotten around to it just yet.