onsdag 13 april 2011

Grease - 1978


Behövs det verkligen påpekas vilken tidlös klassiker det här egentligen? Själv älskar jag den och har gjort ända sedan jag såg den hos min morbror på vhs. Exakt antalet gånger jag sett denna kan jag inte räkna men det är verkligen en hel jävla massa! Inte nog med att den innehåller underhållande och roliga scener, den kastar in helt sanslösa sång- och dansnummer efter varandra utan uppehåll. Så det är bara att värma upp leendet för det blir inte så värst mycket underhållande utan kläderna på kroppen.

Travolta kan fortsätta trycka ut skit men en sak kommer han aldrig att kunna skämmas för och det är det att han är briljant som Danny Zuko. Ung, kåt och en jäkel på att dansa. Olivia Newton-John gjorde väl inte direkt något väsen av sig efter den här även om hon gjorde Xanadu. Fast framgångarna med Grease gjorde att hon och Travolta bestämde sig för att försöka upprepa succén en gång till i filmen Two of a Kind. Något som misslyckades totalt. Andra som gjorde sig ett namn efter den här var Stockard Channing som imponerade i West Wing och är min favorit i den här filmen. Snygg är hon med. Jeff Conaway däremot gick det inte så värst bra för då hans främsta meriter varit Elvira, Mistress of the Dark och att han regisserade PM´s Bikini Summer II samt för uppmärksamheten kring hans missbruksproblem hos Dr. Drew.

Men håller vi oss till Grease så är det en underbar musikal, en av de bästa om inte till och med den bästa av dem alla. Som bonus får vi även überhunken Lorenzo Lamas som är djupt uppskattad på den här bloggen som alla trogna läsare är väl medvetna om. Bara en sådan sak gör upplevelsen ännu mer perfekt. För det går inte att bänka sig snabbt framför Grease utan att man blir helt enkelt sittande och snart nog så kanske inte dansar man men nog fan så viftar man med armarna för att vara delaktig i filmen. Själv har jag ett lumparminne där så gott som hela plutonen dansade med till Greased Lightning när den kom i filmen och med tanke på att vi låg i fält och trots det fann en tv och kunde se filmen ja, bara det borde visa hur pass omtyckt den är.

En tidlös klassiker, helt klart utan motsvarighet som jag håller högt och älskar mycket för det här är ett prima exempel på hur bra Hollywood kan vara när de vill. Det är bara att skruva upp stereon extra högt och ladda energi för det behövs för när Grease drar i gång så kan man inte sitta still. Så rör på röven och se till att införskaffa den här klassikern för det blir inte bättre än så här när det kommer till ren, skär underhållning. De högsta och de allra varmaste rekommendationer jag kan ge ger jag till den här underbara filmen. Gå och se!

7 kommentarer:

Mr_v sa...

Såg faktiskt den här för första gången för någon månad sedan. Har undvikit musikaler hela mitt liv, men nu krävde sambon att för en gångs skull få välja rulle, och då åkte denna i. Och visst var det en klart underhållande film, med några sköna låtar!
Men Lamas missade jag! Hade hans medverkan varit känd för mig innan titt hade jag nog inte stretat emot så mycket. Nu får jag väl lov att se om den.

Tobias Thuresson sa...

Min favoritmusikal efter Forbidden Zone. Ren underhållning. :-)

Weekend Video sa...

Mr_v:
Lamas är sporttönten som är med mellan varven. Du kan inte missa honom. Fast att du får se om filmen tvivlar jag på att du dör av ;)

Tobbe T
Go Rydell!

Anonym sa...

Jag kommer mycket väl ihåg första gången jag "såg" den här. Ja just " " för det gjorde jag inte. Övriga familjen satt bänkad framför tvn/videon, jag var i köket och kaklade övanför diskbänken. Dom ropa att jag måste komma och kolla, men jag ville få klart... Ser den då och då för att må bra, men minns alltid det där kaklet.
norwood.

Weekend Video sa...

Har precis samma dilemma med Ironman. Precis fått nya glasögon och de hade fått skit på sig från jobb som inte ville släppa. Så halva filmen gick åt för att få skiten. Så nu är det det jag tänker på varje gång jag ser Ironman..

khenrikm sa...

Jaha! Var det Jeff Conaway jag såg hos dr Drew? Jag kände så väl igen honom men fattade inte var jag hade sett honom. Tragiskt, han fick ju nästan barn med Rizzo!

Weekend Video sa...

Det kunde jag nästan fått istället tycker jag :(

Jepp, det var Conaway de rullade in skrikande på bår.