torsdag 7 april 2011

The Unholy - 1988



När det kommer till bortglömda skräckfilmer så finns det minst lika många som förtjänar av att vara det som det finns de som verkligen inte förtjänar dela detta öde. The Unholy tillhör de sistnämnda som verkligen bör komma fram i ljuset och få mer uppmärksamhet. För om man som jag är svag för filmer med demonisk besatthet, kampen mellan präster och demoner osv.. så är det här en fin film att slå ihjäl ett par kvällar med. Det tog nämligen mig ett par kvällar att ta mig igenom den för jag somnade varenda gång. Inte på grund av filmen nu utan för jag jobbat hårt *host*

Handlingen är den att en kyrka stängs efter att den lokale prästen funnits mördad med halsen brutalt avsliten. Polisen står utan spår efter förövaren så kyrkan stängs. 3 år senare råkar den unge prästen Michael (Ben Cross) ut för en mystisk olycka som gör att han faller 17 våningar men överlever utan en skråma. så kyrkan bestämmer sig för att öppna upp portarna till frälsningen igen och fader Michael sätts på plats för att stämma upp i lovsång och andra riter. Men snart nog så börjar det braka loss igen och fader Michael hemsöks av underliga drömmar där en fantastisk kvinna försöker förföra honom samtidigt som en demon pendlar fram och tillbaka. Lite tortyr får Michael allt se med. Fast saker och ting stannar inte vid det för snart eskalerar helvetet och det innebär allt från besök på den lokala satanistklubben till sexuella prövningar, demoner och fan vet allt i kapellet.


Detta är en fin film fanimej då vi inte bara får Ben Cross utan även den gamle Rituals räven Hal Holbrook, Ned Beatty som polis med minst sagt underligt tillvägagångssätt och Nicole Fortier som demonen. Just Fortier glömmer man inte när man sett den här filmen för maken till knullbar demon har jag aldrig sett för. Hon är läcker!


Underligt nog så var detta hennes sista film med så om någon sitter på info om vart hon tog vägen så är det allt intressant. En annan snygg sak är Jill Caroll som Millie, den stackars tjejen som blivit utnyttjad av pappa och nu söker tröst hos satanisten Luke (William Russ som ser för jävla dum ut i sin blonderade frisyr). Fast när väl faran nalkas så duger allt våran nye favoritpräst. Fast pappa släpper inte sitt grepp allt för lätt och vi får faktiskt lite närgångna bilder på henne men inte som de vi får av Nicole Fortier, hon visar allt! My kind of girl detta.


Som ni ser själva så blir det allt lite våldsamt med och nu har vi tur för vi får hederliga effekter av latex och till min lycka inte bara en utan två! dvärgar i gummimonsterdräkter samt ett stort monster med. Lyckan är total. Blodet flödar, halsar slits upp och inte ens djuren går säkra här. Ej heller satanisterna när syndarna ska straffas. Så vad kan man då klaga på när det är fina effekter, snygga och lättklädda damer, präster, demoner och hårda ord? Editeringen ligger faktiskt rätt löst till för det går lite vilt till mellan varven och man sitter och undrar vad för mening klippet som precis var hade. Lite sådant och att det hoppar lite vilt mellan vissa scener som att plötsligt är vi i kyrkan och prästen har pyjamas på för att i nästa scen vara på en klubb påklädd. Lite sådant är där men annars är stämningen och atmosfären bra här. Riktigt bra till och med vilket gör att filmen blir en bra upplevelse även om det går lite vilt till i klippningen ibland. Rekommenderas.

3 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Den här låter intressant! Nån schysst dvd?

Weekend Video sa...

Finns på reg 2 UK. Uncut och i rätt format, Kolla på play, de bör ha den.

Tobias Thuresson sa...

I´m buying that på dirren isåfall. Har egentligen filmstopp denna månaden, men what the heck. :-) Konsten über alles!