måndag 16 januari 2012

The Poughkeepsie Tapes - 2007The Poughkeepsie Tapes är ytterligare en film i den kategori film där vi får ta del av vad som hänt via kvarlämnade videoband. Ni vet den stil som Deodato skapade med Cannibal Holocaust. Här är det en seriemördare som lämnat videoband efter sig där han härjar vilt med allt från barn till vuxna. De scenerna är inklippta här bland de inslag som skildrar jakten på honom samt de anhöriga som lämnats kvar utan sina familjemedlemmar. Det är skitigt, brutalt och fullkomligt hänsynslöst när vi får ta del av när han torterar, styckar, stympar. förnedrar, plågar, leker och smyger på sina offer. Vad som är värst är det att det här känns och är så långt i från SAW och Hostel som man kan komma för även om det stupar lite på de som förekommer i filmen med deras agerande som känns för strukturerat så är det här en film man inte riktigt kan skaka av sig.

För när det här är inte bara en skräckfilm utan även en väldigt skickligt genomförd mockumentär som hade en väldigt begränsad distribution. Endast trailern fick bra spridning medan filmen fortfarande inte går att få tag på DVD eller annat format. Ett tag var den tillgänglig på Youtube där hela gick att beskåda men drogs tillbaka efter rättighetsproblem så vill man se The Poughkeepsie Tapes så är det att göra det på det otillåtna viset dvs tanka ner den. The Poughkeepsie Tapes är en smart och genomtänkt film där man inte vet vilken inriktning den ska ta. Allt vi vet är att det som vi får se av det som mördaren filmar inte är det precis trevligaste materialet och vi vet att efter som det första offret är en liten flicka så har han inga hämningar när det kommer till grymhet.

Det är en oväntad grymhet i tortyrscenerna eller de scener där han håller på med liken vare sig han stympar, bränner eller bara helt enkelt hugger vilt. Det känns så autentiskt och kallt att man skruvar på sig av obehag samtidigt som man vet det här inte är någon direkt fantasifull adaption utan säkert full verklighet för någon just nu. Och då syftar jag inte på någon förövare utan för det offer som råkar ut för det. Där ligger styrkan i filmen, dess autentiska känsla som slår allt vad filmer som Mordum och August Underground heter för här har de verkligen inget att hämta. En totalt skoningslös film som rekommenderas det varmaste!

3 kommentarer:

Jesper sa...

Definitivt en av de bästa "found footage" filmerna från de senaste åren!

Ty sa...

Good review!

Always wanted to see this. In the U.S., we are still waiting for a DVD (or theatrical) release.

Saw a trailer for it all the way back in 2007 when i saw The Mist!

Weekend Video sa...

Jesper:

Håller med dig. Är helt i topp med [REC] 1&2 och Cannibal Holocaust!

Ty!

Thanks!

We´ll just have to wait for an release now.