onsdag 11 januari 2012

This Is England ´88 - 2011Två och ett halvt år efter förra delarna är vi tillbaka igen bara för att komma in i ett rätt mörkt kapitel om våra nya favoriter. Allt är bara dystert, mörkt och jävligt även om puben besöks frekvent. Lol har fått barn och lämnat Woody. Woody bor hemma igen med sin nya flickvän med en promotion på jobbet hängandes över sig. Shaun pluggar på college där han går en dramalinje och ska blir skådespelare. Dock är han inget vidare på det. Smell bor med honom hos hans mor. Alla har sina egna demoner medan vissa av dem har det avsevärt värre än andra.

Ska jag vara ärlig så handlar det mest om Lol och Woody här vilket fungerar fint för mig för redan i This Is England kände jag att jag ville veta mer om det karismatiska paret som man bara drogs till medan det var mer Shaun det koncentrerades. I This Is England ´86 så var det på hela gänget om än vissa fick mer utrymme än andra och här så är det som sagt mest om Lol och Woody.

Vicky McLure som spelar Lol gör det så intensivt bra att man kan inte sluta oroa sig för henne för hon känns så äkta och mer än bara en karaktär i en film. Samma med Joe Gilgun som spelar Woody. Denne spel är så fenomenalt att man bara sitter och väntar på att han ska komma i bild så man får ta del av hans enorma förmåga att vända all dialog till sin egen fördel. Inte en endaste scen mellan Woody´s föräldrar och honom slutar med Woody på den förlorande sidan. Ta bara scenen när de firar jul och de sitter och ska byta julklappar. Helt fenomenal!

Inte alla tycker det är lika intressant som jag med att det koncentreras på Lol och Woody och vill se mer av Shaun som här mer är placerad i bakgrunden som kommer lite då och då. De andra i gänget förekommer de med men mer sällan för sig själva och vissa i gänget är inte med alls. Som Meggy till exempel som ska ha dött när han skitit 1987. Lite passande det. Till skillnad från ´86 där det var en härlig blandning av humor och svärta så är det mest mörkt och deprimerande här. Vi får även i en rätt jobbig scen veta vad som hände när Lol fick sin dotter med fast det är nog rätt uppenbart när man ser henne. Slutet lämnar oss med hopp om lite lycka för en del av dem men långt ifrån alla. Men frukta inte för det ska komma en sista del under titeln This is  England ´90 under 2012. Såvida inte jorden går under innan.

Inga kommentarer: