måndag 9 januari 2012

This Is England - 2006Shane Meadows som imponerade på mig med Dead Man´s Shoes följer här upp med This Is England som skildrar den unge Shaun som förlorat sin far i Falklandskriget och nu är utsatt för allt av alla. Till den dagen han blir upptagen i ett skinheadsgäng. De originella skinheadsen nu, inte de som kom efter och ändrade på hela skinheadmyten. Shaun får plötsligt värme och vänskap av sina nyfunna vänner och även om han bara är 12 år så lyckas han med att fixa sig en äldre flickvän som inviger honom i hånglandets ädla konst i ett skjul.

Allt väl så långt vilket inte varar så länge när en gammal medlem i gruppen kommer ut efter 3 år i finkan och för med sig radikala idéer om vad som går och inte går. National Front har gjort sin entré och strax efter delar vännerna på sig där Shaun stannar kvar. Inte så mycket för idealen utan mer för den fadersfigur som Combo visar besitta. Men säg den lycka som består och snart eskalerar allt som det har för vana att göra.

This Is England var en film som alla talade om ett bra tag men jag kunde aldrig finna mig för att ge den  en chans för överhypning har motsatt effekt på mig. Men nu är den sedd och den var bättre än jag trott vilket är fint för det innebär att jag kan förkovra mig i de två uppföljarna som kom som tv-serie med. Och det ska jag göra direkt.

Det som fastnade för mig med This Is England var den unge Thomas Turgoose som den unge Shaun som verkligen imponerar med sitt agerande. Stephen Graham som Combo gör en minst sagt lika bra roll där man bara väntar på att han ska explodera över någon eller något. Tillsammans med den tidsenliga miljön och den perfekta musiken blir This Is England en oväntat bra upplevelse om än inte lika vass som Dead Man´s Shoes men ändå tillräckligt för jag ska uppskatta Shane Meadows ännu mer som regissör. This Is England är mer än bara en film den är en påminnelse om hur det varit för de av oss som varit i Shaun´s sits någon gång på ett eller ett annat vis. En bra film helt enkelt.

2 kommentarer:

Mr_v sa...

Håller med om att det här är en fatastisk film, och Stephen Graham är verkligen sensationellt bra i sin roll. Turgoose också förstås.
Ser fram emot att läsa om uppföljarna, dem har jag inte sett. Slog på mitt i ett avsnitt när 86 gick på Canal + men det var mitt i nån jävligt obehaglig scen och jag var bakis med nerverna utanpå kroppen och fick lov att stänga av och spara hela rasket till någon gång då man känner extrem psykisk styrka.

Weekend Video sa...

Tycker du This Is England är fantastisk ska du se du se This Is England ´86. Totalt makalöst bra fortsättning. Nu är jag lite osäker på vilken scen du menar för där är två i serien men de är båda fullkomligt overkliga att ta sig igenom.