fredag 27 januari 2012

La Meute - 2010Yay! Frankrike levererar ännu en gång! Nu är det snart jag som emigrerar och blir grodätare på heltid för ska de fortsätta göra så här sköna filmer så är saken skäggbiff! I´m outta here då! Handlingen är den som vi kan allt för väl. Ensam flicka på väg mot okänt mål plockar upp ensam liftare för att komma undan vilda mc-knuttar. Allt går bra tills de att de hamnar på ett mer eller mindre slafsigt café där våra nu populära knuttar kommer dit för att fortsätta sin terror på flickebarnet. Men ägarinnan tar ingen skit och kastar ut svinen speciellt när de ska till att sätta på den manlige liftaren mot ett flipper. Killen går sedan på muggen och kommer aldrig tillbaka. Efter ett tag blir våran hjältinna misstänksam och går för att leta efter honom och kommer på en mystiskt dörr i en vägg.

Efter inte ha kommit någon anmärkningsvärd väg med ägarinnan beger hon sig av bara för att möta en polis utan för vid namn Chinaski, bara det här ger pluspoäng i min bok, de byter mobilnummer och hon fortsätter runt hörnet för att invänta stängningsdags då hon ska bryta sig in för att kolla upp den hemliga väggen. In kommer hon och finner precis vad hon och vi misstänkt men det är bara början för vad komma skall.

Som Chinaski ser vi coolingen Philippe Nahon från otaliga filmer som Haute Tension, Humains osv. Till och med samma bil som han bränner runt med i Haute Tension används här fast inte av Nahon. Han får nöja sig med en knallert. Émilie Dequenne spelar våran hjältinnna medan Yolande Moreau som spelar La Spack tar hem spelet med råge. Hon är perfekt i rollen som caféägarinnan som skyr inga medel för sin familjs räkning.

Vad som gör La Meute så bra är dess olika vändningar som gör att filmen pendlar mellan flera stilar så när man väl tror man vet vad ska ske så vänder den och tar en annan vändning och genre. Fast i grunden så är det fin fransk gore som det serveras. Komplett med fin skottlossning i slutet som är som tagen ur en hederlig western. Det smäller fint med andra ord bara det att den rollen som indianerna hade förr nu är tagen av en annan sorts lede fi. En som är lite mer hårdhudad om man kan säga så.

Det blir våldsamt med ett innehåll rikt på gore då vi får avslitna lemmar, brännmärkningar, söndersågade korppsdelar och gott om det röda guldet. Fransmännen är några rackare på det här det har de bekräftat otaliga gånger och just Le Meute har legat och puttrat i skallen på mig hela kvällen på jobb och jag kan inte vänta tills jag får se den igen för den här ska införhandlas så fort jag kan lokalisera den, sanna mina ord för det här var oväntat bra! Rekommenderas varmt!

2 kommentarer:

Anders, Film- och Musikbloggen! sa...

Merde! Den här har jag missat. Tack igen.

Weekend Video sa...

Ingen fara! Bara kul att kunna tipsa om något bra :)