fredag 1 april 2011

Stone Cold - 2005



Tom Selleck spelar hör karaktären Jesse Stone, polis från storstaden som flytt ut på landet till en mindre kuststad där han tillbringar dagarna i stilla mak och kvällarna med whiskey. Jepp, han har alkoholproblem, är skild och väldigt svårt att släppa exfrun sin. Med andra ord, en typisk filmsnut. Karaktären är baserad på Robert B. Parker´s hjälte i dennes böcker om just polisen Jesse Stone. Antalet böcker nu är uppe i nio stycken men fler blir det inte för Parker dog 2010. Antalet filmer däremot är uppe i sju varar endast 4 av dem är baserad på böckerna. Rörigt kanske men det är bra skit och Selleck är så jag är glad som en gris i skit.

Vad som verkar vara en liten lugn stad visar sig snarare vara dess raka motsats där allt från seriemördare till tonåriga gruppvåldtäkter till fan vet allt härjar. Jag har bara sett en film än så länge och bara här förekom det som precis skrevs. Men utsikterna är oändliga även om jag tvivlar på att den lilla staden lär bli anfallen av en rabiat vithaj eller mördarvildsvin med mord i blicken. Fast hoppas går alltid!

Som underhållning är detta precis så gott som varje film med Tom Selleck i fullt sevärda bara det att man ska inte vänta sig vilda biljakter eller grymma skottlossningar på brinnande tankbilar i värsta PM-stil utan mer en typisk tv-film, vilket det är, med en oväntat mörk ton som förvånar mig för det är inget som man väntar sig. Utan man tror det ska vara det samma gamla lunket med en alkoholism som försvinner efter den andra reklampausen, exfrun kommer tillbaka, de har sex under stjärnorna med ett stjärnfall som sakta glider förbi när det går för dem båda i ett gemensamt klimax och alla lever lyckliga tills nästa film. Så är det inte här, det kan jag lugna er med. Utan det ett stabilt tempo med lite oväntade vändningar samt en mörkare ton i filmens skildring än man kan tro. Mimi Rogers är för övrigt med på ett hörn och gör en väldigt skön roll.

Överlag en stabil tv-film som bör kollas upp när andan för en stabil deckare/thriller faller på eller man helt enkelt bara vill se Tom Selleck. Jag gillar den skarpt och har redan planerat att se nästa ikväll och hur den upplevelsen är det får ni läsa om senare.

3 kommentarer:

Ty sa...

Tom Selleck put in a really good performance. Plus he had an 80's type one-liner: Bad guy: "Is it offical?" Jesse: No. It's Personal.

Weekend Video sa...

I´m very fond of An Innocent Man if you have seen that one.

http://weekend-video.blogspot.com/2009/05/innocent-man-1989.html

Ty sa...

An Innocent Man was pretty good! Saw that a long time ago.