onsdag 25 november 2009

KM 31: Kilometro 31 - 2006



Inte spansk skräck utan mexikansk skräck bjuds det på nu. Lite influerat av de japanska Ringu-filmerna får man allt säga denna är men det är inget som stör faktiskt. Med det menar jag vitmålade barn som springer runt och skrämmer livet ur vuxna fast denna ska visst vara baserad på sanna händelser men hur pass sant det nu än må vara överlåter vi till de lärde i Lund att käbbla om. Storyn här är att en tvillingsyster skadas allvarligt i en bilolycka vid en viss plats som kallas för KM31 och hamnar i koma. Hennes syster som är märker direkt vad som hänt då de är psykiskt sammanlänkade på något vis. Så syrran ger sig ut med sin pojkvän och systerns dito för att gå till botten med olyckan.

Inget originellt upplägg på något vis men det som vände på steken tyckte jag var slutet. Oväntat, iofs inget originellt det heller men det funkar fint här, och faktiskt tog mig lite tid innan det föll på plats och fick sin rätta uppskattning. Det är de sedvanliga cgi-spökena som spökar här med och i varierande utförande men det flesta av spökerierna är bra. Jag fick faktiskt en del rysningar och gåshud i slutet som överraskade och gjorde så att filmen växte.

Men det som stack ut var att man för en gångs skull fick se en annan sida av Mexiko än vad som är brukligt. Borta här är gamla horor med blonderat hår, cantinor, nedskitna toalettstolar, tequila, små jobbiga hundar, sombreros, knarklangare, åsneshower vilket iofs saknades från min sida och öken samt gassande sol. Här är det i stället vanliga människor, skog, höst och ett fasligt blåsande till och från. Med andra ord, ingen gränsövervakning heller eller korsande av Rio Grande. Men med ett bra tempo och övertygande karaktärer men också ett rejält slut som faktiskt överraskar en lite så kan det inget annat än bli ett bra resultat. Gillar ni spansk film i denna genre så bör ni verkligen ge denna en chans. Det förtjänar den verkligen.

4 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Jag gillade också den. inget nytt under granen liksom, men väldigt snyggt utfört och en och annan skön kall kår.

Weekend Video sa...

Vi är på samma linje där :D

mamoulian sa...

Bra film, vill jag minnas... Har den på Noble och funderar väl på att se den igen... Kanske familjekväll... men den var väl lite för "smarrig" för det va? ;-)

Weekend Video sa...

Den funkar faktiskt fint för det- Denna bör gå hem fint i stugan ska du se!