torsdag 5 november 2009

Zack and Miri Make a Porno - 2008



Kevin Smith är en av mina husgudar och en av de fem bästa regissörerna någonsin i mitt tycke. Och nu är detta tredje gången jag ser denna och den växer mer och mer men den kommer aldrig att slå mig lika hårt med häpnad som Clerks 2 gjorde och fortfarande gör. Clerks 2 är ett komiskt mästerverk och Smiths bästa film tillsammans med Chasing Amy men denna ligger inte långt från toppen. Dogma och Jay And Silent Bob Strikes Back är mina minsta favoriter och Jersey Girl är en bra film så får ni säga precis vad ni vill och hör sen!

Zack and Miri däremot är en väldigt varm och härlig film med underbar dialog precis som i alla de andra filmerna och vi får se många av de välkända ansiktena från förr. Seth Rogen och Elizababeth Banks gör däremot sina debuter här, samma med Traci Lords och Katie Morgan. Rätt häftigt egentligen att både en fd porrskådis som en aktiv sådan är båda med här i en film om just inspelningen av en porrfilm. För det är just det som denna handlar om. Rogens och Banks karaktärer befinner sig i grym ekonomisk trångmål och enda utvägen lutar åt att göra en stänkare och få in pengar på så sätt. Så de samlar in ett gäng och drar i gång vilket visar sig inte vara så värst lätt egentligen, speciellt inte när det ligger känslor med i bilden.

Och det är vad det är, inget mer. Vi får bevittna hur en porrinspelning går till med alla dess vedermödor det kan innebära och med Smiths typiska stil och hans härligt skrivna dialog. Och alla dessa underbara karaktärer som endast han kan få till och situationer.

Om nu inte detta tilltalar så kan man åtminstone se filmen för att lära sig något nytt att testa själv som pegging. Eller så kan man helt enkelt bara sätta sig tillbaka och njuta av Justin Long i sin karriärs bästa roll som bögporrskådis med ett otroligt välsmort munläder och nej, jag syftar inte något oralt. Här lyser han upp och bjuder på grymt underhållande improvisationer som fortsätter långt och länge i extramaterialet som verkligen bör ses. Och vill man ha maximerat sådant så rekommenderas det fina reg 1-släppet som är fullproppat med sådant material. Allt från 90 minuter borttagna scener som jag tycker verkligen borde ha varit med i filmen för de hade gjort den ännu bättre och vi hade fått mer kött på benen och fler skratt. Vi får en knapp 80 minuter lång dokumentär om inspelningen, 50 minuter med inspelade scener som nästan är bättre än huvudfilmen och en jäkla massa annat extra. Precis som alla andra Smith-filmer så får vi valuta för våra pengar.

Överlag en mycket skön film som bjuder på många varma skratt och en massa aha-upplevelser på vad man själv borde testa någon gång. Så är man ett fan av Smith så är detta en given hit i samlingen. Rekommenderas varmt till alla, inte bara porrälskarna nu!

4 kommentarer:

Mr_v sa...

Den är bra den här, inget snack om saken. Men jag blir helt knäckt på att reg 2:orna på ALLA Kevin Smith-släpp fanimej är så strippade på extramaterial jämfört med reg 1-släppet. det gör att jag har väldans få av hans filmer på dvd öht. Får väl göra en rajd å köpa reg 1-släppen, men det gör mig lik förbannat irriterad att behöva betala en massa extra deg och krångla när materialet hade varit hur enkelt som helst att få med.

khenrikm sa...

Den här ska vi se på lördag! Själv har jag inte sett varken Clerks eller tvåan, däremot Mallrats som jag i ärlighetens namn har sett för många gånger. Justin Long är kul - såg honom senast i Idiocracy som en inkompetent läkare, höh höh.

Weekend Video sa...

Mr_v:
Alla svenska släpp på Smiths filmer är usla släpp med inget extra alls även om något undantag finns. Har själv bara reg 1-släpp förutom Clerks X som är reg 2 UK. Köper inga svenska släpp för jag vill ha fulla utgåvor på hans filmer.

khenrikm:
Clerks-filmerna måste bara ses!
Mallrats finns på ett fint reg 1-släpp med en längre version med så kolla upp den. Ska själv se om Mallrats så tack för påminnelsen!

khenrikm sa...

NU är den sedd och den hade högre skratt/minut fördelning än dom flesta andra filmer jag har sett i modern tid! Höjdare, verkligen. Se den, alla!