söndag 23 maj 2010

The Book of Eli - 2010Först kom The Road och nu så detta bidrag till postapokalypsgenren vilken verkar vara populär i Hollywood för stunden. Regisserad av The Hughes Brothers som gav oss From Hell och med Denzel Washington i leaden. Kanske något oväntat men det bidrar säkert till denna får sin publik som en film i denna genre annars inte skulle få. Fast nu har The Road visat vägen så det är säkert många som sätter sig framför denna och hoppas på samma sak en gång till men de kommer att blir besvikna för även om likheterna är där så är denna inte i närheten av vare sig styrka, kraft eller känsla. Man kan säga detta är en blekare kopia som är gjord för att casha in.

Denzel spelar en kille som bär på en bok vilket han gjort i 30 år, en bok som detta är det enda exemplaret av och sägs kunna ändra allt oavsett vilka händer den befinner sig i. Västerut är allt han vet och det är dit han ska. Allt är förstört och allt landskap är öde och fullt med aska och det är utbränt. På vägen möter Denzel på våldsamma knuttar som mördar och våldtar samt dessa för stunden populära kannibaler. Vi får även en kundvagn på vägen vid ett par tillfälle och vi får även ett hus med ett par kannibaler i. Något som känns igen kanske? Men så kommer han till en stad där Gary Oldman tillsammans med Ray Stevenson styr och de jagar en specifik bok som de två är beredd att mörda för. Japp, det är samma bok som Denzel bär på. Givetvis får Oldman reda på det och nu ska boken byta ägare och sedan blir det katt-och-råtta-lekar följda av flykt, uppfinnande igen, lite mer strid och ja, ni fattar resten själva. Om ni inte redan kopplat vilken bok det handlar så avslöjar jag det nu. Det är bibeln.

Vi får lite action, lite ombyggda fordon, inget naket, ingen kannibalism i bild, flera kända ansikten i flera småroller där Jennifer Beals sticker ut med sin skönhet och vi får se Malcom McDowell som ser mer och mer ut som John Carpenter. Likheterna med The Road Warrior är där med fast lägg hellre eran tid på att se den eller The Road för detta var inget vidare. Att det sedan är bibeln det handlar om känns mer som att nu är det dags att påminna de kättare där ute att nu är det dags med religiösa motiv i film igen Och givetvis passar vi på att casha in på The Roads framgång för en film i den genren med ett religiöst motiv måste ju bli en hit åtminstone på hemmaplan. Här tvivlar jag dock på att den kommer bli vidare populär men kan folk rösta på sittande regering så lägger de säkert pengarna på religiösa postapokalypsfilmer med. Jag kommer inte att göra det i alla fall.

2 kommentarer:

Ty sa...

Thought this was kind of a dud. It was a waste of an amazing cast.

lizzardking sa...

I still haven´t accepted i wasted time on it..