söndag 30 maj 2010

The Phantom of the Opera - 1989Det svåraste med denna filmen är det att försöka hitta en bild inte tar fördel av vilken roll Englund fått göra till leda. Englund själv klagade på att bolaget hade ändrat om postern för att få den att likna ni-vet-vad och jag förstår honom för det spelar ingen roll vad han gör så kommer han alltid att förknippas med Freddy. Och det vibbar går inte att komma ifrån i denna filmen heller. Agerandet är bättre och det är bra fart i gubben fast det som gör att man förknippar fantomen här med en bränd vaktmästare är Englunds röst. Den är så förknippad, än en gång med de filmerna att det blir svårt att blunda för dem. Fast ställd mot de filmerna så är denna avsevärt mycket bättre.

Själva ramhandlingen här är den gamla vanliga som gjorts till leda den med från och med så spridda skådespelare som regissörer som De Palma (The Phantom of Paradise), Herbert Lom gjorde rollen i en Hammer, Argento har gjort den två gånger, Opera och The Phantom of the Opera, Andrew Lloyd Webber som alla vet, Burt Lancaster till och med var med i en tv-film där Charles Dance spelade fantomen och säkert många till... Vad som gör att denna skiljer sig från de andra är att denna tar mer upp fantomens mörka sida och är mer trogen originalhistoriens mörker. Att den sen är avsevärt mer grafisk och gore fylld är ett plus iofs..

För här serveras vi våldsamheter i kubik. Det skinnas levande människor, det halshuggs, slits ut hjärtan, knivhuggs och fan vet allt. Lite damer bjuds det på med precis som storslagna kulisser och massor av statister för det är det som slår en att budgeten här är större än vad den brukar vara i skräckfilmer. Det öses på med underjordiska gångar, råttor, dimma, kryptor, orglar och lite till samt en fin stämning som tillsammans med ett bra tempo gör detta till en föreställning väl värd tiden man lägger på den.

Nu är det inte bara Englund som ses i rollerna utan vi får även Bill Nighy i en av sina tidiga roller och i rollen som operadivan Carlotta ser vi Stephanie Lawrence som gör en småsleazig tolkning här. Jag gillade henne. rejält. För fans av Hot Moves så ser vi Jill Schoelen i rollen som fantomens föremål för hans heta låga vilket hon gör bra. Fin är hon med även om hon verkar lite infantil i vissa stunder men det är väl hennes spel för det var samma i Hot Moves. Och gillar man damer med småhesa röster så leta inte längre för här är en...

Eftersom Seagal är en härlig lirare och det skrevs om en annan Seagal-regissör i går så kan det passa att skriva att det är även en i detta fallet som gjort den här filmen. Dwight H. Little nämligen som gjorde Marked For Death, Rapid Fire med Brandon Lee, några avsnitt av Millenium och sist men inte minst Anacondas: The Hunt for the blood Orchid så ni är i säkra händer här. Fast inledningen skrämmer ändå en lite när ett visst namn dyker upp i rutan, i alla fall om man som jag är allergisk mot Cannon. Men det är något ni själva får kolla upp för detta är en skön film som rekommenderas varmt.

För säkerhets skull så är det  bäst att berätta med att filmen är bolagsklippt och goret är mycket grövre än det vi får se i filmen. Men nu finns det ingen oklippt version av filmen så vi får nöja oss med den som är tillgänglig på DVD. Trösta inte för det är våldsamt som det är men visst fan blir man sugen på att se den när man läser här vad som är borttagit för en lägre rating:


  • Several scenes of extreme graphic violence had to be trimmed/cut in order to get an R-rating in America.
  • The following scenes were trimmed for an "R" Rating:

    • A scene were the phantom skins Joseph the stagehand.
    • The scene were the Phantom kills the three thieves was quite a bit longer. When the Phantom attacks the second theft, he cuts of his head with a knife, the original scene showed the knife being stabbed into the theft's neck and cutting it completly off. But it was trimmed to show Mott's expresion and then shows the phantom holding the head and trowing it at Mott.
    • Harrison's death in the sauna room was quite a bit more violent. Originally The Phantom puts a towel around his face and squeezes it tightly and shows a close up shot of the bones in Harrison's face breaking and blood sporing through the towel and then showing the Phantom throwing his body aganist a burning water heater without the towel around his face and showing has broken face burning on the heater. It was trimmed for being a bit to violent and The water heater seemed for a death scene. This was replaced by showing Harrison being thrown aganist the wall and then sliding down with the towel still wrapped around his face.
    • Carlotta's death scene was cut.

Inga kommentarer: